fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-207
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Następnie nabijamy po 3-4 krewetki na patyki do szaszłyków, układając je w półksiężyce (przebijamy z dwóch stron)
  • Do miski wlewamy białka jaj, dolewamy sok z cytryny i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy mieszanką krewetki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Szaszłyki obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na papier
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Szaszłyki skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 8-10 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz sos chili i mieszamy
  • Szaszłyki podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (800 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Majonez (50 g)
  • Jogurt naturalny (50 g)
  • Sos chili (słodki) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa na rosole

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…

WIĘCEJ >

Przegrzebki z ryżem

Wszystkie warzywa i boczek kroimy w kostkę (cebulę z czosnkiem obieramy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy paprykę oraz przyprawy (pieprz) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >