fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0570816b-b403-4119-b7ac-3995070ebf24
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Następnie nabijamy po 3-4 krewetki na patyki do szaszłyków, układając je w półksiężyce (przebijamy z dwóch stron)
  • Do miski wlewamy białka jaj, dolewamy sok z cytryny i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy mieszanką krewetki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Szaszłyki obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na papier
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Szaszłyki skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 8-10 minut
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz sos chili i mieszamy
  • Szaszłyki podajemy z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (800 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Majonez (50 g)
  • Jogurt naturalny (50 g)
  • Sos chili (słodki) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…

WIĘCEJ >