Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce
Szaszłyki z krewetek w ziołowej panierce
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Następnie nabijamy po 3-4 krewetki na patyki do szaszłyków, układając je w półksiężyce (przebijamy z dwóch stron)
- Do miski wlewamy białka jaj, dolewamy sok z cytryny i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy mieszanką krewetki
- Zieleninę drobno siekamy
- Na talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Szaszłyki obtaczamy w bułce tartej, a następnie układamy na papier
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Szaszłyki skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 8-10 minut
- Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz sos chili i mieszamy
- Szaszłyki podajemy z sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (800 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Jajo białko (62 g)
- Majonez (50 g)
- Jogurt naturalny (50 g)
- Sos chili (słodki) (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano (świeże) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >Kurkuma latte
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.
WIĘCEJ >Dorsz na koprze włoskim
Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…
WIĘCEJ >