Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem
Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z gałązek rozmarynu zrywamy listki, zostawiając na końcach kilka kępek (listki drobno siekamy)
- W środku każdego ziemniaka robimy na środku dziurkę (np. wykałaczką) i na każdą gałązkę nawlekamy ziemniaki (po 3-4 sztuki, w zależności od wielkości)
- Na papier układamy gotowe szaszłyki
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn i mieszamy
- Ziemniaki smarujemy mieszanką, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych szaszłyków.
Do szaszłyków możesz dodać pomidorki koktajlowe lub inne, ulubione warzywa.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Rozmaryn (świeży) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.