fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ac3c998-1f52-4832-90bf-98579c4bd2f2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z gałązek rozmarynu zrywamy listki, zostawiając na końcach kilka kępek (listki drobno siekamy)
  • W środku każdego ziemniaka robimy na środku dziurkę (np. wykałaczką) i na każdą gałązkę nawlekamy ziemniaki (po 3-4 sztuki, w zależności od wielkości)
  • Na papier układamy gotowe szaszłyki
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn i mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy mieszanką, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych szaszłyków.

Do szaszłyków możesz dodać pomidorki koktajlowe lub inne, ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Rozmaryn (świeży) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapki dziecięce – sówka i króliczek

Z szynki wycinamy mały trójkąt, tak aby z plastra powstał kształt sówki Z sera żółtego wycinamy kółka i trójkąciki Ogórka kroimy na plastry, na słupki i wycinamy kawałki w kształcie skrzydeł Z rzodkiewki wycinamy kawałki…

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…

WIĘCEJ >