fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ac3c998-1f52-4832-90bf-98579c4bd2f2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z ziemniaków z rozmarynem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (aż lekko zmiękną), a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z gałązek rozmarynu zrywamy listki, zostawiając na końcach kilka kępek (listki drobno siekamy)
  • W środku każdego ziemniaka robimy na środku dziurkę (np. wykałaczką) i na każdą gałązkę nawlekamy ziemniaki (po 3-4 sztuki, w zależności od wielkości)
  • Na papier układamy gotowe szaszłyki
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn i mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy mieszanką, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych szaszłyków.

Do szaszłyków możesz dodać pomidorki koktajlowe lub inne, ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Rozmaryn (świeży) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Miska, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z cukinią

Paprykę kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy paprykę i smażymy, od czasu do czasu mieszając Cukinię ścieramy na grubych…

WIĘCEJ >

Sałatka warzywna z pomidorem

Pomidora kroimy w cząstki Paprykę kroimy w paski Ogórka kroimy w pół plastry Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…

WIĘCEJ >

Crème brûlée z mango

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę Do rondla wlewamy mleko,…

WIĘCEJ >