Szkocki rosół z porem
Szkocki rosół z porem
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Seler kroimy na kawałki
- Mięso kroimy w kostkę
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por oraz seler i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25-35 minut (do miękkości ziemniaków)
- Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołu.
Opcjonalnie możesz dodać suszone śliwki.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (3000 ml)
- Kurczak pierś (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Por (140 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Twarożek z ziołami
Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…
WIĘCEJ >Ozorki w sosie grzybowym
Ozorki Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez…
WIĘCEJ >Sałatka z makaronem Risoni
Pomidory kroimy w cienkie paski Zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy Makaron przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz sok z…
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem morelowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >