fbpx
logo
Szukaj
open close

Szkocki rosół z porem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce45410bf-4136-4231-b0a6-9f0cd701304c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szkocki rosół z porem

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Seler kroimy na kawałki
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por oraz seler i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25-35 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rosołu.

Opcjonalnie możesz dodać suszone śliwki.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (3000 ml)
  • Kurczak pierś (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Por (140 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek z ziołami

Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym

Ozorki Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez…

WIĘCEJ >

Sałatka z makaronem Risoni

Pomidory kroimy w cienkie paski Zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy Makaron przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz oraz sok z…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >