Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą
Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą
Przygotowanie
- Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry
- Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Wrzucamy mięso
- Lekko solimy i pieprzymy
- Smażymy po 2-3 min z każdej strony i przekładamy na 2 min na drewnianą deskę
- Pomidora kroimy w plastry i posypujemy krążkami cebuli
- Sałatę układamy obok, polewamy sosem
- Obok kładziemy mięso
Rady dietetyka
Mięso z sarny możesz zastąpić innym (wówczas sposób wykonania nie ulega zmianom).
Dopasuj składniki przepisu do Twojej aktualnej diety i towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie naszych smacznych sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- 180 g udzća z sarny
- 1 pomidor (170 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette lub sosu vinaigrette z granatów (30 ml)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Oliwkowe tagliatelle
Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >Chleb marchewkowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…
WIĘCEJ >Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >