fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi w szynce parmeńskiej

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-186
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi w szynce parmeńskiej

Przygotowanie

  • Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie owijamy każdego szparaga plastrem szynki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier przenosimy szparagi i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż szynka się zarumieni, a szparagi będą miękkie)
  • Upieczone szparagi nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szparagów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Szparag (360 g)
  • Szynka parmeńska (180 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…

WIĘCEJ >

Mizeria

Ogórki obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy sól i odstawiamy na ok. 15 minut Następnie odsączamy ogórki z nadmiaru wody Do osobnej miski wlewamy śmietanę, dodajemy ocet, cukier oraz pieprz i dokładnie…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pingwinek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt pingwinka (tak jak na załączonym obrazku) Następnie większą część chleba smarujemy twarogiem Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt nóżek Z papryk wycinamy trójkąty Z parmezanu odcinamy pasek Oliwki…

WIĘCEJ >