Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej
Przygotowanie
- Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie owijamy każdego szparaga plastrem szynki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier przenosimy szparagi i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż szynka się zarumieni, a szparagi będą miękkie)
- Upieczone szparagi nakładamy na talerze, posypujemy przyprawami (pieprzem) i skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szparagów.
Szparagi możesz podawać z dodatkiem jaj sadzonych i awokado lub z innymi, ulubionymi składnikami.
Autor
Lista składników
- Szparag (360 g)
- Szynka parmeńska (180 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sajgonki ze świeżymi warzywami
Marchew oraz ogórka obieramy i kroimy w słupki Mango oraz awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sezamem Sałatę rwiemy na części Przygotowujemy miskę z gorącą wodą Papier…
WIĘCEJ >Sernik mango na zimno bez nabiału
Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut)….
WIĘCEJ >Kanapki dziecięce z biedronkami
Na kromki chleba nakładamy ser i kroimy na pół w trójkąty Koper drobno siekamy i posypujemy nim kanapki Z mozzarelli wycinamy kółka Pomidorki kroimy na pół, a następnie wycinamy z nich małe trójkąciki (tak jak…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka z bakłażanem
Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…
WIĘCEJ >