fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące zapiekane szparagi

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-64
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiące zapiekane szparagi

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę
  • Następnie szparagi odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień, wsypujemy na patelnię bułkę tartą i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy ser wraz z zieleniną i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość patelni równomiernie rozkładamy na szparagach
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Szparagi nakładamy na talerze i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szparagów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (500 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Penne z mieszanką grzybów

Shiitake i podgrzybki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godz. Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w plasterki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na…

WIĘCEJ >

Pizza margherita

Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę Blat podsypujemy mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne…

WIĘCEJ >

Muffiny jajeczne

obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…

WIĘCEJ >