Chrupiące zapiekane szparagi
Chrupiące zapiekane szparagi
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę
- Następnie szparagi odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Zmniejszamy ogień, wsypujemy na patelnię bułkę tartą i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy ser wraz z zieleniną i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość patelni równomiernie rozkładamy na szparagach
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Szparagi nakładamy na talerze i skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szparagów.
Autor
Lista składników
- Szparag (500 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Masło (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka dziecięca – sówka z serem
Kromkę chleba smarujemy tłuszczem Z sera wycinamy kawałki na kształt kółek Salami kroimy na pół Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek, noska i nóżek Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt oczek i piórek…
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >Krem z grochu żółtego
Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…
WIĘCEJ >Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >