Szparagi z botwinką
Szparagi z botwinką
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, kroimy każdego na 4 części i gotujemy w wrzątku przez 5 min
- Na talerzu układamy wszystkie zieleniny
- Marchewkę trzemy na tarce i posypujemy po sałatach
- Dodajmy szparagi
- Polewamy sosem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw, a sos przyrządzamy bez dodatku musztardy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia domowych sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- 1 garść młodych liści botwiny (25 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 5 szparagów (150 g)
- 3 – 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiąca przekąska
Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Ryba po grecku
Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…
WIĘCEJ >