fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c196c9391-8f6e-4f6d-8623-7bbc7b8f9594
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z sezamem

Przygotowanie

  • Najpierw przygotowujemy szparagi
  • Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część
  • Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem
  • Oprószamy solą i pieprzem
  • Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy szparagi i smażymy 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor
  • W czasie smażenia kilkukrotnie mieszamy (najlepiej robić to „podrzucając” szparagi na patelni)
  • Pod koniec smażenie posypujemy ziarnami sezamu i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szparagów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Szparag zielony (380 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sok z cytryny (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Orzechy włoskie

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >