Szparagi z sezamem
Szparagi z sezamem
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy szparagi
- Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część
- Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
- Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem
- Oprószamy solą i pieprzem
- Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy szparagi i smażymy 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor
- W czasie smażenia kilkukrotnie mieszamy (najlepiej robić to „podrzucając” szparagi na patelni)
- Pod koniec smażenie posypujemy ziarnami sezamu i podajemy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia.
Uwagi
Wykorzystaj nasze powyższe propozycje potraw ze szparagami, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 1 pęczek zielonych szparagów (380 g)
- 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka ziarenek sezamu (10 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami
Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…
WIĘCEJ >Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem
Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…
WIĘCEJ >Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…
WIĘCEJ >Pieczona włoszczyzna
Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…
WIĘCEJ >