fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c196c9391-8f6e-4f6d-8623-7bbc7b8f9594
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z sezamem

Przygotowanie

  • Najpierw przygotowujemy szparagi
  • Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część
  • Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem
  • Oprószamy solą i pieprzem
  • Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy szparagi i smażymy 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor
  • W czasie smażenia kilkukrotnie mieszamy (najlepiej robić to „podrzucając” szparagi na patelni)
  • Pod koniec smażenie posypujemy ziarnami sezamu i podajemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia.

Uwagi

Wykorzystaj nasze powyższe propozycje potraw ze szparagami, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pęczek zielonych szparagów (380 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka ziarenek sezamu (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >