fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c196c9391-8f6e-4f6d-8623-7bbc7b8f9594
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z sezamem

Przygotowanie

  • Najpierw przygotowujemy szparagi
  • Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część
  • Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem
  • Oprószamy solą i pieprzem
  • Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy szparagi i smażymy 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor
  • W czasie smażenia kilkukrotnie mieszamy (najlepiej robić to „podrzucając” szparagi na patelni)
  • Pod koniec smażenie posypujemy ziarnami sezamu i podajemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia.

Uwagi

Wykorzystaj nasze powyższe propozycje potraw ze szparagami, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pęczek zielonych szparagów (380 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka ziarenek sezamu (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >

Kotlety siekane z sarny z warzywami duszonymi z rozmarynem

Kotlety: Mięso mielimy, w maszynce na standardowym sitku lub siekamy tasakiem Mieszamy ręką i formujemy okrągły lub owalny kotlet Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3-4 min z każdej…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Pieczona włoszczyzna

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…

WIĘCEJ >