Szynka wieprzowa z egzotyczną nutką
Szynka wieprzowa z egzotyczną nutką
Przygotowanie
- Do rondla wlewamy sok i bulion, dodajemy dżem oraz mąkę i całość dokładnie mieszamy, tak aby mąka się całkowicie rozpuściła
- Następnie stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
- Wlewamy sos pomarańczowy i zagotowujemy, co jakiś czas obracając mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
- Masło (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa jarzynowa
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i żółtym serem
Ser kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski, a następnie na 2-3 części Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie gotujemy krewetki we wrzącej wodzie przez…
WIĘCEJ >Zupa rybna
Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…
WIĘCEJ >Owsianka z borówkami
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami
WIĘCEJ >