fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki z papryką i kminkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc656043a-b16d-4aca-b4f8-24734a6f8a4f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaki z papryką i kminkiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Z lodówki wyciągamy śmietanę, aby nabrała temp. pokojowej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką, sól i pieprz) i mieszamy
  • Dodajemy ziemniaki, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ziemniaki przez ok. 15-20 minut (do miękkości i wyparowania całego płynu)
  • Dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie mieszanką posypujemy ziemniaki
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z porów i pasternaku z curry

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezar

Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…

WIĘCEJ >

Naleśniki z wołowiną i serem

Do miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz dodajemy połowę roztopionego tłuszczu i dokładnie mieszamy Dodajemy mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do…

WIĘCEJ >

Gofry jaglane z amarantusem

Amarantusa gotujemy we wrzątku przez 15-20 minut Mieszamy go z mąką jaglaną Dodajemy sól, rozpuszczony olej i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietamy, blendujemy Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut

WIĘCEJ >