fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki z papryką i kminkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-196
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaki z papryką i kminkiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Z lodówki wyciągamy śmietanę, aby nabrała temp. pokojowej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką, sól i pieprz) i mieszamy
  • Dodajemy ziemniaki, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ziemniaki przez ok. 15-20 minut (do miękkości i wyparowania całego płynu)
  • Dodajemy śmietanę i mieszamy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie mieszanką posypujemy ziemniaki
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Pizza Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Smażone warzywa z sezamem

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt drobno) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Jajecznica na maśle

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji

WIĘCEJ >