fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki O’Brien

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-132
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaki O’Brien

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Papryki kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy na ręcznik papierowy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy tłuszcz (masło), zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cebulę obieramy, drobno siekamy, dorzucamy do mięsa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Całość zalewamy wrzątkiem…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >

Jajo w naleśniku gryczanym

W garnku rozpuszczamy tłuszcz, a następnie wyłączamy kuchenkę Dodajemy pozostałe składniki (1/3 ilości jaj), całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Rozgrzewamy patelnię i smarujemy małą ilością tłuszczu Naleśniki smażymy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >