Złote ziemniaki z patelni z winem
Złote ziemniaki z patelni z winem
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, przykrywamy pokrywką i delikatnie potrząsamy, tak aby ziemniaki nieco popękały
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy ziemniaki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
- Dodajemy nasiona kopru, liść laurowy i skórkę z cytryny, dolewamy wino, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż cały płyn wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć)
- Ziemniaki nakładamy na talerze i podajemy z tłuszczem (masłem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (800 g)
- Wino białe półwytrawne (250 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Masło (30 g)
- Koper – nasiona (6 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Duszona jagnięcina z fasolą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez…
WIĘCEJ >Owsianka z czereśniami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – pirat
Z papryki wycinamy kawałki na kształt pirackiej czapki i uśmiechu Marchew obieramy i wycinamy krążki Ogórka obieramy i odkrawamy plaster Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt pirata, tak jak na załączonym obrazku Opaskę piracką…
WIĘCEJ >Toskański kurczak z pesto
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto Formę…
WIĘCEJ >