fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Złote ziemniaki z patelni z winem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9acc2fb-6e3a-4ecf-91aa-afae60eb45a8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Złote ziemniaki z patelni z winem

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, przykrywamy pokrywką i delikatnie potrząsamy, tak aby ziemniaki nieco popękały
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy ziemniaki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Dodajemy nasiona kopru, liść laurowy i skórkę z cytryny, dolewamy wino, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż cały płyn wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć)
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i podajemy z tłuszczem (masłem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Wino białe półwytrawne (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (30 g)
  • Koper – nasiona (6 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszona jagnięcina z fasolą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Owsianka z czereśniami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pirat

Z papryki wycinamy kawałki na kształt pirackiej czapki i uśmiechu Marchew obieramy i wycinamy krążki Ogórka obieramy i odkrawamy plaster Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt pirata, tak jak na załączonym obrazku Opaskę piracką…

WIĘCEJ >

Toskański kurczak z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto Formę…

WIĘCEJ >