fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Złote ziemniaki z patelni z winem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-178
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Złote ziemniaki z patelni z winem

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, przykrywamy pokrywką i delikatnie potrząsamy, tak aby ziemniaki nieco popękały
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy ziemniaki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
  • Dodajemy nasiona kopru, liść laurowy i skórkę z cytryny, dolewamy wino, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż cały płyn wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć)
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i podajemy z tłuszczem (masłem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Wino białe półwytrawne (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (30 g)
  • Koper – nasiona (6 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet po włosku

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do momentu ścięcia się jaj) Pomidora kroimy w cząstki Ser…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z ciecierzycą i jarmużem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jarmuż siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy jarmuż oraz ciecierzycę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy komosę oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty

WIĘCEJ >

Ryżanka z rodzynkami

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy rodzynkami

WIĘCEJ >

Pulpety z indyka i makaronu

Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł) Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Chili z zieleniną…

WIĘCEJ >