fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone ziemniaki z farszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a25897e-518a-40e7-803a-7186c689fd37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone ziemniaki z farszem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Następnie odwijamy ziemniaki z folii, z każdego ziemniaka odkrawamy plaster z boku i wydrążamy ok. 2 łyżki miąższu
  • Miąższ z ziemniaków przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i rozgniatamy na gładką masę
  • Następnie dodajemy śmietanę, fasolę, cebulę, zieleninę, połowę sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie blendujemy
  • Przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych otworów w ziemniakach, posypujemy pozostałym serem i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (100 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Udka z orzechami makadamia

Boczek kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Orzechy i zieleninę (natkę) drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy boczek z cebulą i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Komosanka z borówkami, cynamonem i kardamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy przyprawy i mieszamy Następnie wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy siemię…

WIĘCEJ >

Warzywa z cytrynową posypką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Cukinię kroimy w plastry Ze szparagów odcinamy końcówki Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)…

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >