fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z farszem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-134
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone ziemniaki z farszem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Następnie odwijamy ziemniaki z folii, z każdego ziemniaka odkrawamy plaster z boku i wydrążamy ok. 2 łyżki miąższu
  • Miąższ z ziemniaków przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i rozgniatamy na gładką masę
  • Następnie dodajemy śmietanę, fasolę, cebulę, zieleninę, połowę sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie blendujemy
  • Przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych otworów w ziemniakach, posypujemy pozostałym serem i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (100 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >