fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone ziemniaki z farszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a25897e-518a-40e7-803a-7186c689fd37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone ziemniaki z farszem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Następnie odwijamy ziemniaki z folii, z każdego ziemniaka odkrawamy plaster z boku i wydrążamy ok. 2 łyżki miąższu
  • Miąższ z ziemniaków przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i rozgniatamy na gładką masę
  • Następnie dodajemy śmietanę, fasolę, cebulę, zieleninę, połowę sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie blendujemy
  • Przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych otworów w ziemniakach, posypujemy pozostałym serem i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (100 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Mus z mango

Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…

WIĘCEJ >