Pieczone ziemniaki z farszem
Pieczone ziemniaki z farszem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut
- Następnie odwijamy ziemniaki z folii, z każdego ziemniaka odkrawamy plaster z boku i wydrążamy ok. 2 łyżki miąższu
- Miąższ z ziemniaków przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i rozgniatamy na gładką masę
- Następnie dodajemy śmietanę, fasolę, cebulę, zieleninę, połowę sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie blendujemy
- Przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych otworów w ziemniakach, posypujemy pozostałym serem i układamy na blachę
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (300 g)
- Cebula (210 g)
- Ser żółty (200 g)
- Fasola czerwona z puszki (100 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Masło (30 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Prosta pasta z awokado
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Mus z mango
Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)
WIĘCEJ >Panna cotta kokosowa z truskawkami
Panna cotta: Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…
WIĘCEJ >