fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone ziemniaki z farszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a25897e-518a-40e7-803a-7186c689fd37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone ziemniaki z farszem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Następnie odwijamy ziemniaki z folii, z każdego ziemniaka odkrawamy plaster z boku i wydrążamy ok. 2 łyżki miąższu
  • Miąższ z ziemniaków przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i rozgniatamy na gładką masę
  • Następnie dodajemy śmietanę, fasolę, cebulę, zieleninę, połowę sera oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie blendujemy
  • Przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych otworów w ziemniakach, posypujemy pozostałym serem i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (100 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone ziemniaki z bekonem

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru (…)

WIĘCEJ >

Podsmażane ziemniaki z bekonem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (…)

WIĘCEJ >