fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Podsmażane ziemniaki z bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c044693a8-42cb-4f10-88b1-ae55d36ee455
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Podsmażane ziemniaki z bekonem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ziemniaki odcedzamy, schładzamy pod zimną wodą i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy por oraz liść laurowy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 5-10 minut, cały czas mieszając aby zarumieniły się z każdej strony
  • Dodajemy czosnek i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Por (70 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Zielony shake z siemieniem lnianym

Mango, awokado orana banana obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sorbet ananasowy z miętą

Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cukier się rozpuści i utworzy syrop)…

WIĘCEJ >