fbpx
logo
Szukaj
open close

Podsmażane ziemniaki z bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c044693a8-42cb-4f10-88b1-ae55d36ee455
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Podsmażane ziemniaki z bekonem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Ziemniaki odcedzamy, schładzamy pod zimną wodą i odstawiamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy por oraz liść laurowy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 5-10 minut, cały czas mieszając aby zarumieniły się z każdej strony
  • Dodajemy czosnek i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Por (70 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z bekonem

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z tymiankiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy i nakłuwamy widelcem Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o (…)

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru (…)

WIĘCEJ >