fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta pomarańczowa z serem ricotta

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8aa12140-1566-4ecc-b3d8-8ae0cdb601c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta pomarańczowa z serem ricotta

Przygotowanie

  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, cukier oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy
  • Nie wyłączając robota, stopniowo dodajemy tłuszcz, dolewamy wodę i miksujemy do momentu uzyskania konsystencji grubej bułki tartej
  • Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt formy
  • Rozwałkowanym ciastem wykładamy dno oraz boki tortownicy i nakłuwamy je widelcem
  • Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i napełniamy formę ryżem (lub grochem)
  • Spód tarty pieczemy przez ok. 15 minut, a następnie ściągamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Następnie pozostawiamy spód do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy dżem, ser, śmietanę i cukier, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy na spód tarty i równomiernie rozkładamy
  • Tartę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Przed podaniem posypujemy tartę cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser Ricotta (400 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (100 g)
  • Dżem pomarańczowy niskosłodzony (90 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Woda (30 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Tortownica - średnica 22 cm, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami (…)

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym (…)

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem morelowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym (…)

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej (…)

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >