fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta pomarańczowa z serem ricotta

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8aa12140-1566-4ecc-b3d8-8ae0cdb601c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tarta pomarańczowa z serem ricotta

Przygotowanie

  • Do robota kuchennego wsypujemy mąkę, cukier oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy
  • Nie wyłączając robota, stopniowo dodajemy tłuszcz, dolewamy wodę i miksujemy do momentu uzyskania konsystencji grubej bułki tartej
  • Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę lekko smarujemy tłuszczem
  • Ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt formy
  • Rozwałkowanym ciastem wykładamy dno oraz boki tortownicy i nakłuwamy je widelcem
  • Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i napełniamy formę ryżem (lub grochem)
  • Spód tarty pieczemy przez ok. 15 minut, a następnie ściągamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Następnie pozostawiamy spód do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy dżem, ser, śmietanę i cukier, wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy na spód tarty i równomiernie rozkładamy
  • Tartę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Przed podaniem posypujemy tartę cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ser Ricotta (400 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (100 g)
  • Dżem pomarańczowy niskosłodzony (90 g)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Woda (30 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Tortownica - średnica 22 cm, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Sałatka cesarska z kurczakiem

Bułki kroimy w kostkę Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Rozgrzewamy opiekacz i podpiekamy w nim kostki bułki rzez ok. 2-3 minuty (na złotobrązowy kolor), a następnie przenosimy na talerz Każdy kawałek mięsa wkładamy…

WIĘCEJ >