fbpx
logo
Szukaj
open close

Tortille z kurczakiem i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32970cde-0f5f-4fd3-a23f-b67c8122d75c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tortille z kurczakiem i serem

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Oliwki kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę lekko smarujemy tłuszczem i kładziemy na niej połowę ilości tortilli (najlepiej robić to partiami – w zależności od ilości tortilli), które następnie smarujemy przecierem
  • Przy pomocy dwóch widelców dzielimy mięso na cienkie paski, a następnie układamy mięso na tortillach
  • Mięso posypujemy serem, oliwkami i zieleniną, następnie przykrywamy drugą połową tortilli i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż tortille będą złote i chrupiące, a ser będzie roztopiony)
  • Przed podaniem kroimy tortille na ćwiartki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tortilla (280 g)
  • Kurczak pierś (100 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Przecier pomidorowy (60 g)
  • Oliwki czarne (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kulki tłuszczowe z wędzonym łososiem

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze…

WIĘCEJ >

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >