fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tortille z kurczakiem i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32970cde-0f5f-4fd3-a23f-b67c8122d75c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tortille z kurczakiem i serem

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Oliwki kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę lekko smarujemy tłuszczem i kładziemy na niej połowę ilości tortilli (najlepiej robić to partiami – w zależności od ilości tortilli), które następnie smarujemy przecierem
  • Przy pomocy dwóch widelców dzielimy mięso na cienkie paski, a następnie układamy mięso na tortillach
  • Mięso posypujemy serem, oliwkami i zieleniną, następnie przykrywamy drugą połową tortilli i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż tortille będą złote i chrupiące, a ser będzie roztopiony)
  • Przed podaniem kroimy tortille na ćwiartki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tortilla (280 g)
  • Kurczak pierś (100 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Przecier pomidorowy (60 g)
  • Oliwki czarne (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Zupa ziemniaczana

Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >