Tortille z kurczakiem i serem
Tortille z kurczakiem i serem
Przygotowanie
- Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Oliwki kroimy w plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę lekko smarujemy tłuszczem i kładziemy na niej połowę ilości tortilli (najlepiej robić to partiami – w zależności od ilości tortilli), które następnie smarujemy przecierem
- Przy pomocy dwóch widelców dzielimy mięso na cienkie paski, a następnie układamy mięso na tortillach
- Mięso posypujemy serem, oliwkami i zieleniną, następnie przykrywamy drugą połową tortilli i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż tortille będą złote i chrupiące, a ser będzie roztopiony)
- Przed podaniem kroimy tortille na ćwiartki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortilli.
Autor
Lista składników
- Tortilla (280 g)
- Kurczak pierś (100 g)
- Ser żółty (80 g)
- Przecier pomidorowy (60 g)
- Oliwki czarne (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kulki tłuszczowe z wędzonym łososiem
Blachę wykładamy papierem do pieczenia Łososia oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze…
WIĘCEJ >Puree z cukinii z szynką dojrzewającą
Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >