fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Twarogowa myszka na ziemniakach z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd829987-8c8e-4dda-9544-c62bf5c67a7e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Twarogowa myszka na ziemniakach z warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Kukurydzę kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Kukurydzę z marchwią gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt uszek
  • Wszystkie warzywa odcedzamy
  • Ziemniaki ugniatamy na jednolitą konsystencję i nakładamy na talerz
  • Ser nabieramy łyżką do lodów, tak aby powstała kulka i nakładamy na ziemniaki
  • Na talerzu układamy pozostałe składniki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (75 g)
  • Brokuł (20 g)
  • Kukurydza – kolba (15 g)
  • Ser twarogowy krowi półtłusty (10 g)
  • Marchew (6 g)
  • Papryka czerwona (2 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >

Żołądki indycze w sosie koperkowo-pieczarkowym

Żołądki oczyszczamy, płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę Ponownie zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy, znów odlewamy, Jeszcze raz zalewamy świeżą wodą, lekko posoloną i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut Odcedzamy i zalewamy świeżą…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >