fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Twarogowa myszka na ziemniakach z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd829987-8c8e-4dda-9544-c62bf5c67a7e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Twarogowa myszka na ziemniakach z warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Kukurydzę kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Kukurydzę z marchwią gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt uszek
  • Wszystkie warzywa odcedzamy
  • Ziemniaki ugniatamy na jednolitą konsystencję i nakładamy na talerz
  • Ser nabieramy łyżką do lodów, tak aby powstała kulka i nakładamy na ziemniaki
  • Na talerzu układamy pozostałe składniki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (75 g)
  • Brokuł (20 g)
  • Kukurydza – kolba (15 g)
  • Ser twarogowy krowi półtłusty (10 g)
  • Marchew (6 g)
  • Papryka czerwona (2 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Topinambur z grzybami

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…

WIĘCEJ >