Twarożek z ziołami
Twarożek z ziołami
Przygotowanie
- Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek)
- Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą)
- Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Mieszankę nakładamy do kokilek i ugniatamy łyżką
- Następnie zawijamy brzegi folii, tak aby zakryć zawartość kokilek i wkładamy kokilki do lodówki na co najmniej 3 godz.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
- Pomidorki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 5-8 minut (pieczemy do momentu, aż pomidory popękają i będą dobrze podgrzane)
- Przed podaniem odwracamy kokilki do góry nogami, wykładając twarożek na talerz
- Obok twarożków układamy pomidorki i rukolę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia twarożków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Ser twarogowy krowi (200 g)
- Rukola (200 g)
- Ser feta (100 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Szczypiorek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Koper (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka owocowa – dowolne owoce
Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Wiosenne warzywa z miętą
Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, przenosimy do naczynia do gotowania na parze i przykrywamy pokrywką Następnie naczynie z ziemniakami kładziemy na rondel z wrzącą wodą i gotujemy ziemniaki przez ok. 15 minut Cukinię kroimy…
WIĘCEJ >Grzanki z pastą z awokado, jajem i bekonem
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy na papkę Dodajemy przyprawy, sezam oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż staną…
WIĘCEJ >Sałatka warzywna z pomidorem
Pomidora kroimy w cząstki Paprykę kroimy w paski Ogórka kroimy w pół plastry Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem
WIĘCEJ >