Twarożek z ziołami
Twarożek z ziołami
Przygotowanie
- Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek)
- Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą)
- Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Mieszankę nakładamy do kokilek i ugniatamy łyżką
- Następnie zawijamy brzegi folii, tak aby zakryć zawartość kokilek i wkładamy kokilki do lodówki na co najmniej 3 godz.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C
- Pomidorki wrzucamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 5-8 minut (pieczemy do momentu, aż pomidory popękają i będą dobrze podgrzane)
- Przed podaniem odwracamy kokilki do góry nogami, wykładając twarożek na talerz
- Obok twarożków układamy pomidorki i rukolę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia twarożków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Ser twarogowy krowi (200 g)
- Rukola (200 g)
- Ser feta (100 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Szczypiorek (5 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Koper (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sos paprykowy
Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przelewamy masę do garnka przez gęste…
WIĘCEJ >Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów
Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…
WIĘCEJ >Potrawka z serc drobiowych
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Serca dokładnie oczyszczamy z białych części Podgardle kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, podgardle oraz przyprawy (poza solą)…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane risottem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…
WIĘCEJ >