fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywny mix z sezamem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-42
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywny mix z sezamem

Przygotowanie

  • Marchew i por obieramy
  • Wszystkie warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wsypujemy sezam i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do miski
  • Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy marchew z selerem i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty (na małym ogniu)
  • Dodajemy pozostałe warzywa, sos sojowy wraz z octem, mieszamy i gotujemy przez ok. 8-10 minut (na małym ogniu, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie)
  • Warzywa nakładamy na talerze, skrapiamy tłuszczem i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Marchew (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Groch cukrowy (150 g)
  • Bulion jarski (125 ml)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Por (100 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Trufle kokosowo-czekoladowe

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…

WIĘCEJ >

Capresse

Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy na przemian na talerzu w okrąg Całość posypujemy posiekaną zieleniną, oliwkami oraz orzechami i skrapiamy tłuszczem

WIĘCEJ >