fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c120bb9de-581a-468f-b881-1b7107ce7176-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę
  • Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce
  • Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Wątróbkę delikatnie położyć na patelni i przykryć pokrywką
  • Zmniejszyć płomień i po około 4 minutach podnieść pokrywkę i przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dodać pokrojoną cebulę i jabłka
  • Dodać majeranek
  • Podsmażać około 5 min
  • Wlać ¼ szklanki zimnej wody i przykryć pokrywką
  • Dusić 10 min
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Należy pamiętać o tym, aby doprawić wątróbkę na sam koniec – tuż przed podaniem. Jeśli doprawi się wątróbkę za wcześnie – stanie się ona twarda.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Kaczka wątróbka (300 g)
  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Woda (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…

WIĘCEJ >

Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów

Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >