fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c120bb9de-581a-468f-b881-1b7107ce7176-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę
  • Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce
  • Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Wątróbkę delikatnie położyć na patelni i przykryć pokrywką
  • Zmniejszyć płomień i po około 4 minutach podnieść pokrywkę i przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dodać pokrojoną cebulę i jabłka
  • Dodać majeranek
  • Podsmażać około 5 min
  • Wlać ¼ szklanki zimnej wody i przykryć pokrywką
  • Dusić 10 min
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Należy pamiętać o tym, aby doprawić wątróbkę na sam koniec – tuż przed podaniem. Jeśli doprawi się wątróbkę za wcześnie – stanie się ona twarda.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (300 g)
  • Kaczka wątróbka (300 g)
  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Woda (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z warzywami

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – lato

Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >