fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c120bb9de-581a-468f-b881-1b7107ce7176-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę
  • Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce
  • Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Wątróbkę delikatnie położyć na patelni i przykryć pokrywką
  • Zmniejszyć płomień i po około 4 minutach podnieść pokrywkę i przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dodać pokrojoną cebulę i jabłka
  • Dodać majeranek
  • Podsmażać około 5 min
  • Wlać ¼ szklanki zimnej wody i przykryć pokrywką
  • Dusić 10 min
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziemniaków. Zamiast ziemniaków można dodać 2-3 ogórki kiszone.

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety i nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wątróbkę doprawiamy na samym końcu – tuż przed podaniem. Sól sprawia iż wątróbka stanie się twarda jeśli za wcześnie doprawi się.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g wątróbki z kaczki
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 duże jabłko (180 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
  • 1 łyżka majeranku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 0,5 kg ziemniaków

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >