fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c120bb9de-581a-468f-b881-1b7107ce7176-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka kacza z jabłkami, cebulą i ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować
  • W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy wątróbkę
  • Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce
  • Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Wątróbkę delikatnie położyć na patelni i przykryć pokrywką
  • Zmniejszyć płomień i po około 4 minutach podnieść pokrywkę i przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dodać pokrojoną cebulę i jabłka
  • Dodać majeranek
  • Podsmażać około 5 min
  • Wlać ¼ szklanki zimnej wody i przykryć pokrywką
  • Dusić 10 min
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziemniaków. Zamiast ziemniaków można dodać 2-3 ogórki kiszone.

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety i nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wątróbkę doprawiamy na samym końcu – tuż przed podaniem. Sól sprawia iż wątróbka stanie się twarda jeśli za wcześnie doprawi się.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300 g wątróbki z kaczki
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 duże jabłko (180 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
  • 1 łyżka majeranku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 0,5 kg ziemniaków

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >

Kokosowa karkówka z warzywami

Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc) Rozgrzewamy patelnię Smażymy mięso z warzywami…

WIĘCEJ >

Frittata z sowami (kaniami)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Grzyby oczyszczamy, usuwamy nóżki, kapelusze kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć cebulę z czosnkiem przez…

WIĘCEJ >

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >