Wieprzowina słodko-kwaśna
Wieprzowina słodko-kwaśna
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze rozkładamy mięso i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
- Imbir obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do rondla
- Pomidory kroimy w cząstki
- Ananasa obieramy i kroimy w kostkę
- Ogórki kroimy w plasterki
- Do rondla dodajemy cukier i przyprawy (curry), dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Dodajemy pomidory, ananasa i ogórki, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso, mieszamy i gotujemy przez ok. 5-10 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie)
- Zieleninę drobno siekamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Wieprzowinę słodko-kwaśną możesz podać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina szynka (surowa) (600 g)
- Pomidor (300 g)
- Ananas (200 g)
- Woda (125 ml)
- Ogórek kiszony (100 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Curry w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka dziecięca – kotek
Z kromki chleba wycinamy kawałek na kształt kotka, a następnie smarujemy serem Z ogórka wycinamy kawałki na kształt motylków i kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia do wycinania warzyw) Z oliwek wycinamy…
WIĘCEJ >Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Leczo na ostro
W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…
WIĘCEJ >Papryki faszerowane mięsem i fetą
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…
WIĘCEJ >