fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina słodko-kwaśna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca1207dd2-b08f-46ec-873f-dc8e7534fac5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina słodko-kwaśna

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze rozkładamy mięso i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
  • Imbir obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do rondla
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Ananasa obieramy i kroimy w kostkę
  • Ogórki kroimy w plasterki
  • Do rondla dodajemy cukier i przyprawy (curry), dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pomidory, ananasa i ogórki, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso, mieszamy i gotujemy przez ok. 5-10 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Wieprzowinę słodko-kwaśną możesz podać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (600 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Ananas (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Ogórek kiszony (100 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Curry w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – kotek

Z kromki chleba wycinamy kawałek na kształt kotka, a następnie smarujemy serem Z ogórka wycinamy kawałki na kształt motylków i kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia do wycinania warzyw) Z oliwek wycinamy…

WIĘCEJ >

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…

WIĘCEJ >

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…

WIĘCEJ >