Wieprzowina z ananasową salsą
Wieprzowina z ananasową salsą
Przygotowanie
- Mięso kroimy w plastry (na 1 porcję 1 plaster)
- Każdy plaster mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 1 cm
- Następnie wkładamy mięso do lodówki
- Ananasa kroimy na kawałki i przenosimy do miski
- Cebulę kroimy w plasterki i dodajemy do miski
- Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy również skórkę oraz sok z limonki i całość dokładnie mieszamy
- Tak przygotowaną salsę odkładamy na ok. 30 minut
- Patelnię grillową smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony przez ok. 5-7 minut (aż będzie dobrze wysmażone w środku)
- Mięso nakładamy na talerze i podajemy z ananasową salsą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Wieprzowinę możesz podawać z dodatkiem frytków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (400 g)
- Ananas w puszce (220 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z limonki (bio) (18 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Limonka – skórka (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty
Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…
WIĘCEJ >Gulasz wegański
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane risottem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…
WIĘCEJ >