fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c823c35c6-e14f-4f4d-b342-e548bf00abaf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wieprzowina w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
  • Dolewamy wodę, dodajemy żurawinę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy
  • Mięso wkładamy do miski i polewamy równomiernie sosem żurawinowym
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Dolewamy marynatę oraz syrop klonowy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie przenosimy mięso na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu
  • Mięso kroimy w plastry, rozkładamy na talerzach i polewamy gorącym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (800 g)
  • Woda (250 ml)
  • Żurawina suszona (45 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Smażona wieprzowina z kapustą pak choi

Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sos oraz tłuszcz (olej) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut W rondlu zagotowujemy wodę Kapustę dzielimy…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z ogórkiem kiszonym

Mięso kroimy w paski o grubości ok. 2 cm i długości ok. 5 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (aż będzie lekko…

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Wieprzowina po indyjsku

W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…

WIĘCEJ >