fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wieprzowina w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c823c35c6-e14f-4f4d-b342-e548bf00abaf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
  • Dolewamy wodę, dodajemy żurawinę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy
  • Mięso wkładamy do miski i polewamy równomiernie sosem żurawinowym
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Dolewamy marynatę oraz syrop klonowy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie przenosimy mięso na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu
  • Mięso kroimy w plastry, rozkładamy na talerzach i polewamy gorącym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (800 g)
  • Woda (250 ml)
  • Żurawina suszona (45 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Komosanka z jogurtem kokosowym i miętą

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą

WIĘCEJ >

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny Na rybę kładziemy tłuszcz, a do środka wkładamy plastry cytryny i gałązkę tymianku Rybę zawijamy w folię…

WIĘCEJ >

Marynowana ryba z patelni

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy cebulę z czosnkiem, chili, oraz zieleninę i dokładnie blendujemy…

WIĘCEJ >