fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina w sosie żurawinowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c823c35c6-e14f-4f4d-b342-e548bf00abaf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina w sosie żurawinowym

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
  • Dolewamy wodę, dodajemy żurawinę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy
  • Mięso wkładamy do miski i polewamy równomiernie sosem żurawinowym
  • Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Dolewamy marynatę oraz syrop klonowy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie przenosimy mięso na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu
  • Mięso kroimy w plastry, rozkładamy na talerzach i polewamy gorącym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (800 g)
  • Woda (250 ml)
  • Żurawina suszona (45 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Rondel, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym owocami

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy ulubione owoce

WIĘCEJ >

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Cukinia z czosnkiem w oliwie

Cukinię kroimy w cienkie plasterki lub pół plasterki Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy cukinię i lekko prażymy Do miski (lub szklanki) wlewamy tłuszcz, dodajemy pastę, sok z cytryny, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >