Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia
Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia
Przygotowanie
- W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty
- Parzymy 6-8 min
- Wyjmujemy na sito
- Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski
- Dodajemy łososia i czosnek
- Wyciskamy sok z cytryny
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy blenderem
- Nakładamy pastę w każdy rulon
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) ryba powinna być jak najlepszej jakości – najlepiej ekologiczna. Ryby pochodzące z hodowli lub z Morza Bałtyckiego kumulują ogromną ilość tosyn.
Dopasuj powyższy przepis do Twojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
Zajrzyj do powiązanego przepisu, by zainspirować się pomysłem na przyrządzenie wodorostów.
Autor
Lista składników
- 5 rulonów wodorostów kombu (ok. 10 g)
- 200 g łososia wędzonego
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 1 awokado (140 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zimne nóżki
Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…
WIĘCEJ >Marokański gulasz
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…
WIĘCEJ >Jesienna surówka
Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >