fbpx
logo
Szukaj
open close

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd935b3e4-9ed4-4aaf-8219-8a862394e146
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Przygotowanie

  • Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody
  • Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low”
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry i układamy na papierze
  • Każdy plaster smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Karkówkę “szarpiemy” na drobne kawałki przy pomocy dwóch widelców
  • Kawałki mięsa układamy na upieczonych kawałkach bakłażana

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Woda (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >

Ćwikła z chrzanem

Buraki myjemy, wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować) Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…

WIĘCEJ >