fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd935b3e4-9ed4-4aaf-8219-8a862394e146
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Przygotowanie

  • Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody
  • Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low”
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry i układamy na papierze
  • Każdy plaster smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Karkówkę “szarpiemy” na drobne kawałki przy pomocy dwóch widelców
  • Kawałki mięsa układamy na upieczonych kawałkach bakłażana

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Woda (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Tort mandarynkowy z kremem czekoladowym

Ciasto: Pieczemy 3 takie same ciasta, czyli składniki dzielimy na 3 części Mandarynki gotujemy przez 8 min i zalewamy zimną wodą Do blendera wrzucamy jajka, miód i miksujemy Dodajemy sodę i po kolei mandarynki Cały…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >