Wolnowarzona karkówka z bakłażanem
Wolnowarzona karkówka z bakłażanem
Przygotowanie
- Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody
- Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low”
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Bakłażana kroimy wzdłuż w cienkie plastry i układamy na papierze
- Każdy plaster smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Karkówkę “szarpiemy” na drobne kawałki przy pomocy dwóch widelców
- Kawałki mięsa układamy na upieczonych kawałkach bakłażana
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Woda (50 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bezglutenowe tortille
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.
WIĘCEJ >Ćwikła z chrzanem
Buraki myjemy, wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą Gotujemy do miękkości (zależy od buraków, czasem w godzinę, a czasem w półtorej się będą gotować) Jak sprawdzić czy burak jest ugotowany? Wbić w niego widelec, jak łatwo…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette
Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy Czosnek obrać i dodać do garnka Dodać musztardę, miód, ocet,…
WIĘCEJ >