Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)
Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)
Przygotowanie
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez ok. 2 minuty (na średnim ogniu)
- Dodajemy tłuszcz (masło), pieczarki oraz bakłażana i całość smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas mieszając
- W między czasie dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka
- Dolewamy passatę oraz dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 4-5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.
Autor
Lista składników
- Pomidor (340 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Bakłażan (240 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Pieczarka (świeża) (150 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula cukrowa (110 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Chili (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smażony kurczak z sosem hoisin
Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę i chili drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut (do…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonego pstrąga z burakami
Do słoika wlewamy tłuszcz i wodę, dodajemy musztardę i słodzik, zakręcamy słoik i całość dokładnie mieszamy Rybę rwiemy na kawałki Buraki kroimy w pół plastry Do miski wkładamy rukolę, dodajemy sos i mieszamy Następnie przenosimy…
WIĘCEJ >Puszysty pilaw ryżowy
Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Kolorowe roladki z kurczaka
Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Paprykę kroimy w kostkę Mięso kroimy na filety, a następnie wkładamy w folię kuchenną i rozbijamy tłuczkiem…
WIĘCEJ >