fbpx
logo
Szukaj
open close

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4965ca70-6a26-4b4b-87fa-c49f97501324
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

Przygotowanie

  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez ok. 2 minuty (na średnim ogniu)
  • Dodajemy tłuszcz (masło), pieczarki oraz bakłażana i całość smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas mieszając
  • W między czasie dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka
  • Dolewamy passatę oraz dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 4-5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (340 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Passata pomidorowa (250 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula cukrowa (110 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony kurczak z sosem hoisin

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę i chili drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut (do…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonego pstrąga z burakami

Do słoika wlewamy tłuszcz i wodę, dodajemy musztardę i słodzik, zakręcamy słoik i całość dokładnie mieszamy Rybę rwiemy na kawałki Buraki kroimy w pół plastry Do miski wkładamy rukolę, dodajemy sos i mieszamy Następnie przenosimy…

WIĘCEJ >

Puszysty pilaw ryżowy

Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Kolorowe roladki z kurczaka

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Paprykę kroimy w kostkę Mięso kroimy na filety, a następnie wkładamy w folię kuchenną i rozbijamy tłuczkiem…

WIĘCEJ >