fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4965ca70-6a26-4b4b-87fa-c49f97501324
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

Przygotowanie

  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy cebulę oraz chili (w całości) i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy przez ok. 2 minuty (na średnim ogniu)
  • Dodajemy tłuszcz (masło), pieczarki oraz bakłażana i całość smażymy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas mieszając
  • W między czasie dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do garnka
  • Dolewamy passatę oraz dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy przez ok. 4-5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia leczo.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (340 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Passata pomidorowa (250 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (150 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula cukrowa (110 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Camembert w kokosowej panierce z żurawiną, granatem i rukolą

Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jajo, dolewamy mleko i dokładnie roztrzepujemy, na trzeci wysypujemy wiórki kokosowe Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Camembert panierujemy w kolejności podanych talerzy, a następnie…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki

Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…

WIĘCEJ >