fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z makaronem ryżowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5808dc8a-af20-4277-ba1e-ab646a72a0ea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z makaronem ryżowym

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy 1/3 ilości sosu sojowego i połowę soku z limonki, dodajemy połowę cukru i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby było równomiernie pokryte marynatą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut
  • Chili drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały sos sojowy i sok z limonki, dodajemy cukier i chili, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, zalewamy wrzątkiem i odkładamy na ok. 5 minut, a następnie odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Makaron odsączamy i kroimy nożycami kuchennymi na kawałki
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso ściągamy z patelni i odkładamy na ok. 10 minut, a następnie kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, nakładamy na nią makaron, mięso oraz warzywa i całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem chili

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Warzywa w tym przepisie są opcjonalne, możesz je również wymienić na inne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (400 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Nożyczki, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marchewka z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…

WIĘCEJ >

Kurczak w cytrynowej marynacie

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę…

WIĘCEJ >

Filety drobiowe z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy) Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >