fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z makaronem ryżowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5808dc8a-af20-4277-ba1e-ab646a72a0ea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z makaronem ryżowym

Przygotowanie

  • Do miski wlewamy 1/3 ilości sosu sojowego i połowę soku z limonki, dodajemy połowę cukru i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby było równomiernie pokryte marynatą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut
  • Chili drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały sos sojowy i sok z limonki, dodajemy cukier i chili, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, zalewamy wrzątkiem i odkładamy na ok. 5 minut, a następnie odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Makaron odsączamy i kroimy nożycami kuchennymi na kawałki
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso ściągamy z patelni i odkładamy na ok. 10 minut, a następnie kroimy w plastry
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, nakładamy na nią makaron, mięso oraz warzywa i całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem chili

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Warzywa w tym przepisie są opcjonalne, możesz je również wymienić na inne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (400 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Nożyczki, Obieraczka do warzyw, Patelnia grillowa, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mus jagodowy ze śmietaną

Jagody blendujemy na gładki mus, a następnie przenosimy do miski (lub szklanki) Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona

Cebulę podduszamy na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut. Następnie dodajemy uduszoną wcześniej…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny z soczewicą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie…

WIĘCEJ >