Wołowina z makaronem ryżowym
Wołowina z makaronem ryżowym
Przygotowanie
- Do miski wlewamy 1/3 ilości sosu sojowego i połowę soku z limonki, dodajemy połowę cukru i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby było równomiernie pokryte marynatą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut
- Chili drobno siekamy
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski
- Ogórka kroimy w plastry
- Do osobnej miski wlewamy pozostały sos sojowy i sok z limonki, dodajemy cukier i chili, dokładnie mieszamy i odstawiamy
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, zalewamy wrzątkiem i odkładamy na ok. 5 minut, a następnie odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Makaron odsączamy i kroimy nożycami kuchennymi na kawałki
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso ściągamy z patelni i odkładamy na ok. 10 minut, a następnie kroimy w plastry
- Na talerzach rozkładamy sałatę, nakładamy na nią makaron, mięso oraz warzywa i całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem chili
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Warzywa w tym przepisie są opcjonalne, możesz je również wymienić na inne.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (400 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Makaron ryżowy (50 g)
- Marchew (45 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Chili (20 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Marchewka z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…
WIĘCEJ >Kurczak w cytrynowej marynacie
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę…
WIĘCEJ >Filety drobiowe z pieczarkami
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy) Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >