Duszona wołowina po grecku
Duszona wołowina po grecku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do zbrązowienia)
- Następnie przenosimy mięso do miski, a na patelnię dolewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Z drugą połową mięsa postępujemy tak samo jak z pierwszą
- W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut
- Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso, oliwki i ziemniaki, dolewamy passatę oraz bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 90 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (800 g)
- Wołowina łopatka (750 g)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Cebula czerwona (210 g)
- Oliwki czarne (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Oregano (świeże) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wołowina a’la curry z cukinią
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, cukinię oraz pieczarki, mieszamy…
WIĘCEJ >Wołowina curry z ryżem
Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Zawartość patelni przenosimy do miski Na patelnię dokładamy tłuszcz,…
WIĘCEJ >Wołowina duszona z warzywami
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy…
WIĘCEJ >Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami
Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…
WIĘCEJ >