fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszona wołowina po grecku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-210
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Duszona wołowina po grecku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do zbrązowienia)
  • Następnie przenosimy mięso do miski, a na patelnię dolewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Z drugą połową mięsa postępujemy tak samo jak z pierwszą
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso, oliwki i ziemniaki, dolewamy passatę oraz bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 90 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert z rukolą i szynką parmeńską

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (masło) Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy rukolę, szynkę oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >

Wołowina z ziemniakami i marchewką

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Pieczone udko z kurczaka z kapustą

Kapustę szatkujemy i przenosimy do garnka Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy tłuszcz (masło), wlewamy bulion i dusimy do miękkości (ok. 35-40 minut) Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C…

WIĘCEJ >

Tagine z kurczaka i daktyli

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >