fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszona wołowina po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2bbef1fa-c386-4478-86a3-25d74c2bf89f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Duszona wołowina po grecku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do zbrązowienia)
  • Następnie przenosimy mięso do miski, a na patelnię dolewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Z drugą połową mięsa postępujemy tak samo jak z pierwszą
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso, oliwki i ziemniaki, dolewamy passatę oraz bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 90 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Musli marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Daktyle drobno siekamy i dodajemy doi miski z marchewką Do miski dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Wolno gotowana wołowina

Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…

WIĘCEJ >