Wołowina curry z ryżem
Wołowina curry z ryżem
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w ćwiartki
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cukinię oraz pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Na patelnię dokładamy tłuszcz, wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż przestanie być surowe)
- Dodajemy przyprawy, dolewamy wino i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy zawartość miski, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości wszystkich składników)
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Danie możesz opcjonalnie posypać papryczką chili i zieleniną np. natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (600 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Cukinia zielona (250 g)
- Ryż basmati (250 g)
- Wino białe półwytrawne (50 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Curry w proszku (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wołowina a’la curry z cukinią
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, cukinię oraz pieczarki, mieszamy…
WIĘCEJ >Wołowina duszona z warzywami
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Brokuł dzielimy na różyczki Fasolkę i brokuł gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy…
WIĘCEJ >Wołowina duszona w warzywach
Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Wołowina na zielono
W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >