Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami
Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami
Przygotowanie
Wołowina w sosie cebulowym
- Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia)
- Dodajemy tłuszcz (masło) i podgrzewamy do rozpuszczenia
- Dodajemy cebulę wraz z sokiem i dusimy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż cebula zrobi się ciemniejsza)
- Dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso), dodajemy przyprawy i całość dusimy przez ok. 1-1,5 godz.
Ryż z warzywami
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części, a następnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
- Paprykę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy odcedzoną fasolkę, odsączony groszek z kukurydzą oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż, całość ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem wołowiny.
Autor
Lista składników
Wołowina w sosie cebulowym
- Wołowina ligawa (640 g)
- Cebula (420 g)
- Woda (250 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Masło (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Ryż z warzywami
- Papryka czerwona (230 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Kukurydza – kolba (50 g)
- Masło (15 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Papryka z wołowiną i mozzarellą
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona Na papier kładziemy połówki papryki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut Na patelni…
WIĘCEJ >Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca wołowina
Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…
WIĘCEJ >Pomidorowa wołowina z cukinią
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…
WIĘCEJ >