fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47018f4e-2f00-4a8a-aac8-c2b864a22f54
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Przygotowanie

Wołowina w sosie cebulowym

  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia)
  • Dodajemy tłuszcz (masło) i podgrzewamy do rozpuszczenia
  • Dodajemy cebulę wraz z sokiem i dusimy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż cebula zrobi się ciemniejsza)
  • Dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso), dodajemy przyprawy i całość dusimy przez ok. 1-1,5 godz.

Ryż z warzywami

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części, a następnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy odcedzoną fasolkę, odsączony groszek z kukurydzą oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż, całość ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem wołowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Wołowina w sosie cebulowym

  • Wołowina ligawa (640 g)
  • Cebula (420 g)
  • Woda (250 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Ryż z warzywami

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Kukurydza z puszki (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Portobello ze świeżymi warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki, a następnie kładziemy pieczarki na papier i smarujemy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10…

WIĘCEJ >

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >

Wiśnie w cieście

Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do miski Dodajemy cukier puder oraz mąkę i dokładnie mieszamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st….

WIĘCEJ >

Wołowina z sosem

Do rondla wkładamy mięso, dodajemy przyprawy (liście laurowe i pieprz) i ocet, dolewamy zimną wodę (powinno być jej tyle, aby zakryć mięso) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2,5 godz. (w między…

WIĘCEJ >