fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47018f4e-2f00-4a8a-aac8-c2b864a22f54
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Przygotowanie

Wołowina w sosie cebulowym

  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia)
  • Dodajemy tłuszcz (masło) i podgrzewamy do rozpuszczenia
  • Dodajemy cebulę wraz z sokiem i dusimy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż cebula zrobi się ciemniejsza)
  • Dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso), dodajemy przyprawy i całość dusimy przez ok. 1-1,5 godz.

Ryż z warzywami

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części, a następnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy odcedzoną fasolkę, odsączony groszek z kukurydzą oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż, całość ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem wołowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Wołowina w sosie cebulowym

  • Wołowina ligawa (640 g)
  • Cebula (420 g)
  • Woda (250 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Ryż z warzywami

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Kukurydza z puszki (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka ze śledziem wędzonym i brzoskwinią na spodzie koperkowym

Do miski wkładamy tłuszcz Koperek drobno siekamy, dodajemy do miski z tłuszczem i całość dokładnie ugniatamy Kanapkę smarujemy tłuszczem z koperkiem Brzoskwinię kroimy na ćwiartki (pestkę usuwamy) Na kanapkę nakładamy brzoskwinię oraz śledzia i posypujemy…

WIĘCEJ >

Panierowane kotlety jagnięce

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Mięso kroimy na kotlety Przygotowujemy trzy miski – do jednej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz)…

WIĘCEJ >

Dziecięcy omlet – żabka z warzywami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony W tym czasie marchewkę obieramy i wycinamy z niej…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka owocowa

Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Ananasa…

WIĘCEJ >