fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47018f4e-2f00-4a8a-aac8-c2b864a22f54
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami

Przygotowanie

Wołowina w sosie cebulowym

  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia)
  • Dodajemy tłuszcz (masło) i podgrzewamy do rozpuszczenia
  • Dodajemy cebulę wraz z sokiem i dusimy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż cebula zrobi się ciemniejsza)
  • Dolewamy wodę (tak aby zakryć mięso), dodajemy przyprawy i całość dusimy przez ok. 1-1,5 godz.

Ryż z warzywami

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części, a następnie gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10-20 minut (do miękkości)
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy odcedzoną fasolkę, odsączony groszek z kukurydzą oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż, całość ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem wołowiny.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Wołowina w sosie cebulowym

  • Wołowina ligawa (640 g)
  • Cebula (420 g)
  • Woda (250 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Ryż z warzywami

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (200 g)
  • Groszek zielony (50 g)
  • Kukurydza z puszki (50 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Mango i ryż

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mango obieramy i kroimy w kostkę lub odcinamy część owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki (tak odcinamy obie części owocu) Z plastra z pestką…

WIĘCEJ >

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba oraz pomidorki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy…

WIĘCEJ >