fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczysta wołowina z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e831cdc-cd13-43a3-8c64-dc3b0eeea5e1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysta wołowina z grzybami

Przygotowanie

  • Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego)
  • Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy
  • Następnie polewamy mięso powstałą marynatą i mieszamy, tak aby było równomiernie nią pokryte
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie rozgrzewamy grill
  • Na rozgrzany grill kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z grilla i odkładamy na ok. 5 minut
  • Grzyby kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy marynatę i zagotowujemy, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso polewamy sosem z pieczarkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Pieczarka (świeża) (350 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka z rybą po indyjsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe…

WIĘCEJ >

Majonez migdałowy

Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Owsianka z czereśniami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >