Soczysta wołowina z grzybami
Soczysta wołowina z grzybami
Przygotowanie
- Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego)
- Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy
- Następnie polewamy mięso powstałą marynatą i mieszamy, tak aby było równomiernie nią pokryte
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Po tym czasie rozgrzewamy grill
- Na rozgrzany grill kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z grilla i odkładamy na ok. 5 minut
- Grzyby kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i smażymy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy marynatę i zagotowujemy, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
- Dodajemy posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Mięso polewamy sosem z pieczarkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Wołowinę możesz podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (680 g)
- Pieczarka (świeża) (350 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z pomarańczy 100% (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Potrawka z rybą po indyjsku
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe…
WIĘCEJ >Owsianka z czereśniami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >