fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Soczysta wołowina z grzybami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-215
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysta wołowina z grzybami

Przygotowanie

  • Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego)
  • Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy
  • Następnie polewamy mięso powstałą marynatą i mieszamy, tak aby było równomiernie nią pokryte
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie rozgrzewamy grill
  • Na rozgrzany grill kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z grilla i odkładamy na ok. 5 minut
  • Grzyby kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy marynatę i zagotowujemy, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso polewamy sosem z pieczarkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Pieczarka (świeża) (350 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z pomarańczy 100% (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…

WIĘCEJ >

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Jajo z wodą przelewamy do miski z drożdżami i szybko mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i…

WIĘCEJ >