fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-31

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu.
  • Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
  • Na średniej mocy na patelni obsmażyć w oleju mięso (krótko, po 1-2 minuty na stronę). Odłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni poddusić na oleju czosnek 1-2 minuty (uważać, by się nie zrumienił – wtedy robi się gorzki) i cebulę.
  • Mięso, czosnek i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i wodę, sól oraz pieprz.
  • Wstawić przykryte naczynie do piekarnika i piec 3 godziny.
  • Pieczarki wymieszać z rozpuszczonym olejem z tymiankiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pieczenia i wstawić do piekarnika na ostatnie 20 minut na półkę nad mięso.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajdują się równie smaczne przepisy z wołowiną (powiązane przepisy).

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 600 g wołowiny
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 125 ml wody
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 125 g pieczarek
  • 2 gałązki świeżego tymianku (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >