Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Przygotowanie
- Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu.
- Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
- Na średniej mocy na patelni obsmażyć w oleju mięso (krótko, po 1-2 minuty na stronę). Odłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni poddusić na oleju czosnek 1-2 minuty (uważać, by się nie zrumienił – wtedy robi się gorzki) i cebulę.
- Mięso, czosnek i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i wodę, sól oraz pieprz.
- Wstawić przykryte naczynie do piekarnika i piec 3 godziny.
- Pieczarki wymieszać z rozpuszczonym olejem z tymiankiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pieczenia i wstawić do piekarnika na ostatnie 20 minut na półkę nad mięso.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Powyżej znajdują się równie smaczne przepisy z wołowiną (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 600 g wołowiny
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 125 ml wody
- 2 liście laurowe (2 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 3 marchewki (180 g)
- 125 g pieczarek
- 2 gałązki świeżego tymianku (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…
WIĘCEJ >Grillowany z boczkiem burger Ajwen
Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…
WIĘCEJ >