fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f7617b3-7386-422a-8dc5-4bfe19e82e38
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu.
  • Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
  • Na średniej mocy na patelni obsmażyć w oleju mięso (krótko, po 1-2 minuty na stronę). Odłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni poddusić na oleju czosnek 1-2 minuty (uważać, by się nie zrumienił – wtedy robi się gorzki) i cebulę.
  • Mięso, czosnek i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i wodę, sól oraz pieprz.
  • Wstawić przykryte naczynie do piekarnika i piec 3 godziny.
  • Pieczarki wymieszać z rozpuszczonym olejem z tymiankiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pieczenia i wstawić do piekarnika na ostatnie 20 minut na półkę nad mięso.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z wołowiną.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (600 g)
  • Marchew (świeża) (310 g)
  • Pieczarka (świeża) (140 g)
  • Woda (125 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Krem z batatu

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…

WIĘCEJ >

Szynka wędzona z kiszonkami

Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym

Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…

WIĘCEJ >