fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0f7617b3-7386-422a-8dc5-4bfe19e82e38
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu.
  • Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
  • Na średniej mocy na patelni obsmażyć w oleju mięso (krótko, po 1-2 minuty na stronę). Odłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni poddusić na oleju czosnek 1-2 minuty (uważać, by się nie zrumienił – wtedy robi się gorzki) i cebulę.
  • Mięso, czosnek i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i wodę, sól oraz pieprz.
  • Wstawić przykryte naczynie do piekarnika i piec 3 godziny.
  • Pieczarki wymieszać z rozpuszczonym olejem z tymiankiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pieczenia i wstawić do piekarnika na ostatnie 20 minut na półkę nad mięso.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajdują się równie smaczne przepisy z wołowiną (powiązane przepisy).

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 600 g wołowiny
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 125 ml wody
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 125 g pieczarek
  • 2 gałązki świeżego tymianku (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Zapiekanka gryczana

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…

WIĘCEJ >

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”.  Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >