Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Przygotowanie
- Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu.
- Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na plasterki, cebulę w piórka.
- Na średniej mocy na patelni obsmażyć w oleju mięso (krótko, po 1-2 minuty na stronę). Odłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni poddusić na oleju czosnek 1-2 minuty (uważać, by się nie zrumienił – wtedy robi się gorzki) i cebulę.
- Mięso, czosnek i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i wodę, sól oraz pieprz.
- Wstawić przykryte naczynie do piekarnika i piec 3 godziny.
- Pieczarki wymieszać z rozpuszczonym olejem z tymiankiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pieczenia i wstawić do piekarnika na ostatnie 20 minut na półkę nad mięso.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Powyżej znajdują się równie smaczne przepisy z wołowiną (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 600 g wołowiny
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 125 ml wody
- 2 liście laurowe (2 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 3 marchewki (180 g)
- 125 g pieczarek
- 2 gałązki świeżego tymianku (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja z kiszoną kapustą
Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami
WIĘCEJ >Zapiekanka gryczana
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…
WIĘCEJ >Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka
Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…
WIĘCEJ >Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >