fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszona wołowina z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe0a19b0-ac5c-4124-91f4-ab1e2a755201
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Duszona wołowina z imbirem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
  • Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz imbir i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion, dodajemy mięso i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz opcjonalnie posypać zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Sos ostrygowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz biały (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zimne nóżki paleo

Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…

WIĘCEJ >

Sarnina w sosie żurawinowym

Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski (niemetalowej) Cebulę z marchwią obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski Seler kroimy w kostkę i dodajemy do miski Do miski dolewamy wino, dodajemy przyprawy (liść…

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla…

WIĘCEJ >

Smażone warzywa z sezamem

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt drobno) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >