Duszona wołowina z imbirem
Duszona wołowina z imbirem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
- Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
- W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz imbir i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion, dodajemy mięso i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Wołowinę możesz opcjonalnie posypać zieleniną.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (750 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula dymka (80 g)
- Sos ostrygowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (15 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Pieprz biały (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.