fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszona wołowina z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe0a19b0-ac5c-4124-91f4-ab1e2a755201
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Duszona wołowina z imbirem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski
  • Dolewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • W rondlu rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz imbir i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion, dodajemy mięso i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Wołowinę możesz opcjonalnie posypać zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Sos ostrygowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz biały (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Cukinię kroimy w kostkę Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (poza cukinią), zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia…

WIĘCEJ >

Chleb żytni z awokado

Awokado obieramy, kroimy w plastry i rozkładamy na kromkach chleba Całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Dziecięcy tost z warzywami

Kromkę chleba wkładamy do tostera Ogórka kroimy w plastry i pół plastry Pomidorka kroimy na pół Grzankę i wszystkie warzywa układamy na talerzu (tak jak na załączonym obrazku)

WIĘCEJ >