fbpx
logo
Szukaj
open close

Gotowana wołowina z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f34d2dc-31df-45cc-b700-0b06f1ff730d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gotowana wołowina z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka wlewamy bulion i wino, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i zagotowujemy
  • Dodajemy marchewki, ziemniaki i mięso (powinno być całkowicie zanurzone), zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy warzywa z garnka, przenosimy do miski i odkładamy
  • Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso jeszcze przez ok. 1 godz. (do miękkości)
  • Mięso przenosimy do miski z warzywami i zawijamy w folię
  • Następnie przecedzamy wywar przez sitko, przelewamy 1/4 ilości wywaru do rondla i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Mąkę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy na gładką pastę, a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Mięso kroimy w plastry i podajemy z warzywami oraz sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Do tego przepisu możesz dodać więcej warzyw np. pietruszkę lub seler oraz udekorować zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (750 ml)
  • Wołowina polędwica (700 g)
  • Ziemniak młody (600 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (90 g)
  • Woda (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Zimowy deser owocowy

Do rondla wsypujemy cukier i przyprawy (cynamon), dodajemy ekstrakt z wanilii, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści) Figi kroimy na pół i…

WIĘCEJ >

Tortille z kurczakiem i serem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę…

WIĘCEJ >

Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie

Makaron gotujemy krócej o 2-3 minuty niż wg instrukcji na opakowaniu (ponieważ makaron dojdzie w sosie) Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dorzucamy do makaronu ok. 3-4 minuty przez końcem gotowania Do miski…

WIĘCEJ >