fbpx
logo
Szukaj
open close

Gotowana wołowina z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f34d2dc-31df-45cc-b700-0b06f1ff730d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gotowana wołowina z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka wlewamy bulion i wino, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i zagotowujemy
  • Dodajemy marchewki, ziemniaki i mięso (powinno być całkowicie zanurzone), zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy warzywa z garnka, przenosimy do miski i odkładamy
  • Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso jeszcze przez ok. 1 godz. (do miękkości)
  • Mięso przenosimy do miski z warzywami i zawijamy w folię
  • Następnie przecedzamy wywar przez sitko, przelewamy 1/4 ilości wywaru do rondla i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Mąkę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy na gładką pastę, a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Mięso kroimy w plastry i podajemy z warzywami oraz sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Do tego przepisu możesz dodać więcej warzyw np. pietruszkę lub seler oraz udekorować zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (750 ml)
  • Wołowina polędwica (700 g)
  • Ziemniak młody (600 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (90 g)
  • Woda (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aromatyczna wołowina po azjatycku

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Duszona wołowina po grecku

Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Wołowina a’la curry z cukinią

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i (…)

WIĘCEJ >

Wołowina duszona w warzywach

Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek (…)

WIĘCEJ >

Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami

Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez (…)

WIĘCEJ >