fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gotowana wołowina z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f34d2dc-31df-45cc-b700-0b06f1ff730d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gotowana wołowina z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka wlewamy bulion i wino, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i zagotowujemy
  • Dodajemy marchewki, ziemniaki i mięso (powinno być całkowicie zanurzone), zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy warzywa z garnka, przenosimy do miski i odkładamy
  • Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso jeszcze przez ok. 1 godz. (do miękkości)
  • Mięso przenosimy do miski z warzywami i zawijamy w folię
  • Następnie przecedzamy wywar przez sitko, przelewamy 1/4 ilości wywaru do rondla i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Mąkę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy na gładką pastę, a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Mięso kroimy w plastry i podajemy z warzywami oraz sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Do tego przepisu możesz dodać więcej warzyw np. pietruszkę lub seler oraz udekorować zieleniną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (750 ml)
  • Wołowina polędwica (700 g)
  • Ziemniak młody (600 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (90 g)
  • Woda (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…

WIĘCEJ >

Smakowita zapiekanka z indykiem

Mięso kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Seler kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ziemniaki…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej (tyle kawałków ile mamy ziemniaków) Ziemniaki smarujemy tłuszczem Na folię…

WIĘCEJ >

Minestrone

Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >