Gotowana wołowina z warzywami
Gotowana wołowina z warzywami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół
- Ziemniaki obieramy i kroimy na pół
- Do garnka wlewamy bulion i wino, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i zagotowujemy
- Dodajemy marchewki, ziemniaki i mięso (powinno być całkowicie zanurzone), zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 25 minut
- Po tym czasie wyciągamy warzywa z garnka, przenosimy do miski i odkładamy
- Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso jeszcze przez ok. 1 godz. (do miękkości)
- Mięso przenosimy do miski z warzywami i zawijamy w folię
- Następnie przecedzamy wywar przez sitko, przelewamy 1/4 ilości wywaru do rondla i gotujemy przez ok. 10 minut
- Mąkę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy na gładką pastę, a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 minutę
- Mięso kroimy w plastry i podajemy z warzywami oraz sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Do tego przepisu możesz dodać więcej warzyw np. pietruszkę lub seler oraz udekorować zieleniną.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Wino czerwone wytrawne (750 ml)
- Wołowina polędwica (700 g)
- Ziemniak młody (600 g)
- Cebula (210 g)
- Marchew (90 g)
- Woda (30 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Zimowy deser owocowy
Do rondla wsypujemy cukier i przyprawy (cynamon), dodajemy ekstrakt z wanilii, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści) Figi kroimy na pół i…
WIĘCEJ >Tortille z kurczakiem i serem
Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę…
WIĘCEJ >Makaron ze szparagami i pomidorkami w cytrynowo-musztardowym sosie
Makaron gotujemy krócej o 2-3 minuty niż wg instrukcji na opakowaniu (ponieważ makaron dojdzie w sosie) Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) i dorzucamy do makaronu ok. 3-4 minuty przez końcem gotowania Do miski…
WIĘCEJ >