fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wołowina z sosem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-348
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z sosem

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy mięso, dodajemy przyprawy (liście laurowe i pieprz) i ocet, dolewamy zimną wodę (powinno być jej tyle, aby zakryć mięso) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2,5 godz. (w między czasie ściągamy szumowiny)
  • Cebulę i marchewki obieramy
  • Do rondla dodajemy cebulę z marchewkami i gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy na gęstą pastę
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
  • Garnek stawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Mięso wyciągamy z rondla, kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso podajemy z warzywami, polewamy sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mostek (1500 g)
  • Mleko krowie (400 g)
  • Marchew (360 g)
  • Cebula dymka (160 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z serem i pieczarkami

Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz (olej) oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wylewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką i smażymy do powierzchniowego ścięcia Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Suszone owoce drobno kroimy i przenosimy do miski Całość…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Sałatka z wołowiną i pesto

Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Do blendera dodajemy zieleninę (bazylię) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy tak, aby…

WIĘCEJ >