fbpx
logo
Szukaj
open close

Wołowina z sosem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1f997e83-f8d4-4b44-860e-135afa7ad541
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wołowina z sosem

Przygotowanie

  • Do rondla wkładamy mięso, dodajemy przyprawy (liście laurowe i pieprz) i ocet, dolewamy zimną wodę (powinno być jej tyle, aby zakryć mięso) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2,5 godz. (w między czasie ściągamy szumowiny)
  • Cebulę i marchewki obieramy
  • Do rondla dodajemy cebulę z marchewkami i gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy na gęstą pastę
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
  • Garnek stawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Mięso wyciągamy z rondla, kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso podajemy z warzywami, polewamy sosem i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mostek (1500 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Marchew (360 g)
  • Cebula dymka (160 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
  • Pieprz ziarnisty (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Pieprz biały (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywne pakory

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a następnie przenosimy do miski Zieleninę i chili drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Kotlety schabowe z sosie jabłkowym

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do moździerza Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (koper i sól) i rozgniatamy na pastę Następnie nacieramy pastą mięso, wkładamy do miski (niemetalowej), przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 30 minut…

WIĘCEJ >