fbpx
logo
Szukaj
open close

Wstążki z piersią z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceaf9d710-81b9-4ac5-a29f-bd38f786165c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wstążki z piersią z kurczaka

Przygotowanie

  • Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Do jednej części dodajemy wcześniej ugotowany szpinak i zagniatamy
  • Z obu połówek ciasta formujemy kule, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Mięso przyprawiamy z każdej strony przyprawami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni, owijamy w folię spożywczą i odkładamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Obie połówki ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski o grubości ok. 0,5 cm
  • Gotowy makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-9 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
  • Mięso odwijamy z foli i kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy mięso i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (300 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Cebula (30 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Garnek, Miska, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z warzywami w sosie sojowym

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy sok z cytryny oraz połowę sosu sojowy, dodajemy przyprawy i (…)

WIĘCEJ >

Grillowany camembert, pierś z kurczaka i warzywa

Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i (…)

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą

Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w (…)

WIĘCEJ >