Wstążki z piersią z kurczaka
Wstążki z piersią z kurczaka
Przygotowanie
- Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy
- Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Do jednej części dodajemy wcześniej ugotowany szpinak i zagniatamy
- Z obu połówek ciasta formujemy kule, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut
- Mięso przyprawiamy z każdej strony przyprawami
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z patelni, owijamy w folię spożywczą i odkładamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Obie połówki ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski o grubości ok. 0,5 cm
- Gotowy makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-9 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
- Mięso odwijamy z foli i kroimy w plastry
- Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy mięso i całość polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Wino czerwone wytrawne (300 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Cebula (30 g)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaczane kopertki
Ziemniaki i bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę siekamy Ziemniaki z batatami odcedzamy, przenosimy…
WIĘCEJ >Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami
Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Sałatka z bekonem, jajami i pomidorem
Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry bekonu i wytapiamy z nich tłuszcz oraz smażymy do momentu, aż staną się chrupiące Do miski przelewamy tłuszcz z bekonu, dolewamy ocet oraz dodajemy przyprawy i mieszamy Pomidora kroimy w ćwiartki…
WIĘCEJ >Śniadaniowe babeczki bekonowe
Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…
WIĘCEJ >