fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wstążki z piersią z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceaf9d710-81b9-4ac5-a29f-bd38f786165c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wstążki z piersią z kurczaka

Przygotowanie

  • Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy
  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Do jednej części dodajemy wcześniej ugotowany szpinak i zagniatamy
  • Z obu połówek ciasta formujemy kule, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Mięso przyprawiamy z każdej strony przyprawami
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 8-10 minut z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni, owijamy w folię spożywczą i odkładamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Obie połówki ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski o grubości ok. 0,5 cm
  • Gotowy makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-9 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
  • Mięso odwijamy z foli i kroimy w plastry
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy mięso i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Wino czerwone wytrawne (300 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Cebula (30 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Garnek, Miska, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczane kopertki

Ziemniaki i bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę siekamy Ziemniaki z batatami odcedzamy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Sałatka z bekonem, jajami i pomidorem

Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry bekonu i wytapiamy z nich tłuszcz oraz smażymy do momentu, aż staną się chrupiące Do miski przelewamy tłuszcz z bekonu, dolewamy ocet oraz dodajemy przyprawy i mieszamy Pomidora kroimy w ćwiartki…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >