fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane pieczarki z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d696f67-47ce-4e48-9a89-92f4a6dd4fd0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane pieczarki z serem

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści i stanie się gorący
  • Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała pasta
  • Ściągamy rondel z kuchenki i stopniowo dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
  • Rondel stawiamy na średnim ogniu i gotujemy sos, cały czas mieszając, aż zgęstnieję
  • Dodajemy sery i mieszamy do momentu, aż powstanie gładka masa, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do każdej pieczarki nakładamy sos prawie po brzegi, po czym układamy pieczarki na blasze i posypujemy przyprawami (papryką)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki zmiękną i pociemnieją, a sos serowy się roztopi i pojawią się na nim bąbelki)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z portobello.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka portobello (1440 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy Resztę obranych buraków kroimy w plastry Plastry wrzucamy do garnka i…

WIĘCEJ >

Gulasz z przyprawami korzennymi

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Zieleninę i chili drobno siekamy Połowę zieleniny dodajemy do…

WIĘCEJ >

Woda kokosowa i miąższ – młody kokos

Możesz kupić młodego kokosa, wypij wodę i zjedz miąższ Możesz kupić wodę kokosową w butelce, zwróć uwagę na etykietę

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >