Zapiekane pieczarki z serem
Zapiekane pieczarki z serem
Przygotowanie
- Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści i stanie się gorący
- Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała pasta
- Ściągamy rondel z kuchenki i stopniowo dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
- Rondel stawiamy na średnim ogniu i gotujemy sos, cały czas mieszając, aż zgęstnieję
- Dodajemy sery i mieszamy do momentu, aż powstanie gładka masa, po czym ściągamy rondel z kuchenki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do każdej pieczarki nakładamy sos prawie po brzegi, po czym układamy pieczarki na blasze i posypujemy przyprawami (papryką)
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki zmiękną i pociemnieją, a sos serowy się roztopi i pojawią się na nim bąbelki)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z portobello.
Autor
Lista składników
- Pieczarka portobello (1440 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Ser żółty (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Ser Parmezan (15 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Sposób pierwszy: Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut. Sposób drugi: Włożyć dynię…
WIĘCEJ >Sztuka mięsa z grilla
Rozgrzewamy grill Mięso posypujemy przyprawami z każdej strony, kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 4-5 minut z każdej strony Grillowane mięso podajemy z keczupem i musztardą
WIĘCEJ >Pudding ryżowy z jabłkiem i czekoladą
W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy ryż, sól oraz cynamon, dolewamy mleko i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut (na małym ogniu), co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką Po tym czasie dodajemy…
WIĘCEJ >