fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane pieczarki z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d696f67-47ce-4e48-9a89-92f4a6dd4fd0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane pieczarki z serem

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści i stanie się gorący
  • Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała pasta
  • Ściągamy rondel z kuchenki i stopniowo dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
  • Rondel stawiamy na średnim ogniu i gotujemy sos, cały czas mieszając, aż zgęstnieję
  • Dodajemy sery i mieszamy do momentu, aż powstanie gładka masa, po czym ściągamy rondel z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do każdej pieczarki nakładamy sos prawie po brzegi, po czym układamy pieczarki na blasze i posypujemy przyprawami (papryką)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki zmiękną i pociemnieją, a sos serowy się roztopi i pojawią się na nim bąbelki)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 sztuki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z portobello.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka portobello (1440 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Praliny kokosowe

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w…

WIĘCEJ >

Słodki popcorn z orzechami

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy kukurydzę, przykrywamy rondel pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu, do momentu, aż z większości ziaren powstanie popcorn Następnie ściągamy rondel z kuchenki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Bałwan śniegowy z ryżu z porcją warzyw i ryżu

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana, a pozostałego ogórka kroimy w plastry Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i…

WIĘCEJ >