Sałatka jarzynowa z portobello
Sałatka jarzynowa z portobello
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z pieczarek odcinamy nóżki, a następnie kładziemy pieczarki na papier i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
- Czosnek obieramy, kroimy w plastry i kładziemy obok pieczarek
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut
- Pomidorki kroimy na pół i przenosimy do miski
- Do miski dodajemy szpinak oraz czosnek i mieszamy
- Na wierzch sałatki kładziemy pieczarki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem portobello.
Autor
Lista składników
- Pieczarka portobello (240 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Szpinak (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak z migdałami
Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy mąkę, wlewamy białka oraz połowę sosu sojowego i całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na ok. 30 minut Po tym czasie gotujemy mięso we wrzącej…
WIĘCEJ >Deser z musli i borówkami
Jogurt dokładnie mieszamy z miodem Na spód pucharków wsypujemy trochę granoli, następnie wlewamy jogurt, wsypujemy pozostałą granolę oraz borówki i całość posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Ziołowe paluszki ziemniaczane
Chili drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski Do osobnej…
WIĘCEJ >Krem cukiniowy
Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…
WIĘCEJ >