fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Portobello z warzywami i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0fd91da7-c58f-4393-928e-56a48d8dc0e9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Portobello z warzywami i serem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki
  • Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok)
  • Nóżki drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę, cukinię i pomidorki kroimy w drobną kostkę
  • Z piekarnika wyciągamy blachę
  • Na pieczarki wylewamy sos pomidorowy, dodajemy pokrojone warzywa oraz nóżki pieczarek, posypujemy pieczarki serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z portobello.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pieczarka portobello (240 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Cukinia zielona (50 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Passata pomidorowa (30 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Ser Parmezan (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa grzybowa

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska

Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz

WIĘCEJ >

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

Zieleninę rwiemy na kawałki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Następnie kawałki dyni układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30…

WIĘCEJ >