Portobello z warzywami i serem
Portobello z warzywami i serem
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki
- Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki puszczą sok)
- Nóżki drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę, cukinię i pomidorki kroimy w drobną kostkę
- Z piekarnika wyciągamy blachę
- Na pieczarki wylewamy sos pomidorowy, dodajemy pokrojone warzywa oraz nóżki pieczarek, posypujemy pieczarki serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z portobello.
Autor
Lista składników
- Pieczarka portobello (240 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Cukinia zielona (50 g)
- Papryka czerwona (50 g)
- Passata pomidorowa (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Ser Parmezan (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Orientalne steki teriyaki
Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski wkładamy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie owijamy…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Krem z kalafiora
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Kalafior dzielimy na różyczki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy kalafior, dolewamy bulion i zagotowujemy Następnie zmniejszamy…
WIĘCEJ >