fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekane śliwki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3d682ea-6d2e-4153-b579-da9b47d833ce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekane śliwki

Przygotowanie

  • Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Dodajemy śliwki i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy śliwki z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C
  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
  • Pianę równomiernie rozkładamy na śliwkach (np. za pomocą łyżki) i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze śliwkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Śliwka (świeża) (1000 g)
  • Woda (100 ml)
  • Jajo białko (90 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Masło (10 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Mikser, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kokosowe muffinki śliwkowo-orzechowe z miodem

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (…)

WIĘCEJ >

Błyskawiczne powidła śliwkowe

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie blendujemy

WIĘCEJ >

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki Orzechy grubo siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę smarujemy tłuszczem (…)

WIĘCEJ >

Krem śliwkowy z cynamonem

Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni (…)

WIĘCEJ >

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę (…)

WIĘCEJ >