Kokosowe muffinki śliwkowo-orzechowe z miodem
Kokosowe muffinki śliwkowo-orzechowe z miodem
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (z wanilii wydłubujemy nasiona), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski z masą i całość dokładnie ugniatamy
- Śliwki i orzechy drobno siekamy, dodajemy do masy i ponownie ugniatamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
- Foremkę smarujemy tłuszczem
- Do foremki wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 muffinki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia muffinów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Śliwka suszona (70 g)
- Masło (30 g)
- Mąka kokosowa (30 g)
- Orzech włoski (25 g)
- Mleko kokosowe (20 ml)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Wanilia – laska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Budyń czekoladowy dla alergika
Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i zaczynamy podgrzewać Do miski wlewamy drugą połowę mleka, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Mleko w rondlu mieszamy do momentu, aż się nie zagotuję (powinno zgęstnieć)…
WIĘCEJ >Pieczone banany
Laskę cynamonu i wanilii kroimy na 4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Papier do pieczenia dzielimy na części (w zależności od ilości bananów) i smarujemy tłuszczem Na środku każdego kawałka papieru kładziemy…
WIĘCEJ >Krówki z masłem migdałowym
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji Mieszankę przelewamy do naczynia i wygładzamy szpatułką Naczynie wkładamy do lodówki na ok. 2 godz. Masę…
WIĘCEJ >Czekoladowy budyń bez mleka
Do rondla wlewamy połowę mleka, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy Do miski wlewamy drugą połowę mleka, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy rózgą kuchenną, tak aby nie było grudek Następnie cały czas mieszając, wlewamy do rondla…
WIĘCEJ >