Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Przygotowanie
Mus jabłkowy:
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
- Wrzucamy je do garnka
- Podlewamy odrobiną wody
- Dusimy do rozpadnięcia
- Dodajemy szczyptę cynamonu
- Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę
Sos:
- Daktyle i śliwki moczymy w gorącej wodzie (około 30 minut)
- Po tym czasie odciskamy je z wody
- Do suszonych owoców dodajemy 5-6 łyżek wody z namoczonych owoców, 4 łyżki musu jabłkowego oraz cynamon
- Miksujemy
Knedle:
- Kaszę gryczaną i jaglaną wsypujemy do garnka
- Dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem
- Zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy aż będą miękkie (około 20 minut) od czasu do czasu mieszając
- Kaszę miksujemy na gładką masę,dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną
- Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
- Wystudzone ciasto porcjujemy na kulki wielkości dużej śliwki
- Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni
- Na środku umieszczamy śliwkę (bez pestki) lub połówkę i sklejamy tak, żeby nie było jej widać
- Tak postępujemy z całym ciastem i pozostałymi śliwkami
- W garnku gotujemy osoloną wodę
- Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem
- Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 min
- Podgrzewamy sos
- Odcedzamy knedle i polewamy ciepłym sosem
- Posypujemy pokruszonymi migdałami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Mus jabłkowy
- Jabłko (świeże) (180 g)
- Woda (100 ml)
- Cynamon mielony (1 g)
Sos
- Woda (50 ml)
- Śliwka suszona (20 g)
- Daktyl (20 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Knedle
- Śliwka (świeża) (440 g)
- Kasza jaglana (200 g)
- Kasza gryczana niepalona (60 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Migdał (30 g)
- Wanilia ekstrakt (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brownie pomidorowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…
WIĘCEJ >Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…
WIĘCEJ >Sałatka z owoców sezonowych – jesień
Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >