Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Przygotowanie
Mus jabłkowy:
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
- Wrzucamy je do garnka
- Podlewamy odrobiną wody
- Dusimy do rozpadnięcia
- Dodajemy szczyptę cynamonu
- Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę
Sos:
- Daktyle i śliwki moczymy w gorącej wodzie (około 30 minut)
- Po tym czasie odciskamy je z wody
- Do suszonych owoców dodajemy 5-6 łyżek wody z namoczonych owoców, 4 łyżki musu jabłkowego oraz cynamon
- Miksujemy
Knedle:
- Kaszę gryczaną i jaglaną wsypujemy do garnka
- Dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem
- Zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy aż będą miękkie (około 20 minut) od czasu do czasu mieszając
- Kaszę miksujemy na gładką masę,dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną
- Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
- Wystudzone ciasto porcjujemy na kulki wielkości dużej śliwki
- Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni
- Na środku umieszczamy śliwkę (bez pestki) lub połówkę i sklejamy tak, żeby nie było jej widać
- Tak postępujemy z całym ciastem i pozostałymi śliwkami
- W garnku gotujemy osoloną wodę
- Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem
- Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 min
- Podgrzewamy sos
- Odcedzamy knedle i polewamy ciepłym sosem
- Posypujemy pokruszonymi migdałami
Rady dietetyka
Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Autor
Lista składników
- Kasza jaglana (200 g)
- Kasza gryczana niepalona (60 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
- 8 świeżych lub mrożonych śliwek (440 g)
- 2 łyżki migdałów (30 g)
- 3 suszone, niesiarkowane śliwki (21 g)
- 4 suszone daktyle (20 g)
- 1 jabłko (180 g)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz w mleku kokosowym na warzywach
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >Kisiel z siemienia lnianego
Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…
WIĘCEJ >Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką
Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia
WIĘCEJ >