fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8314e978-8c1e-4b1e-aadc-7f26e6b9fe17
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Przygotowanie

Mus jabłkowy:

  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
  • Wrzucamy je do garnka
  • Podlewamy odrobiną wody
  • Dusimy do rozpadnięcia
  • Dodajemy szczyptę cynamonu
  • Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę

Sos:

  • Daktyle i śliwki moczymy w gorącej wodzie (około 30 minut)
  • Po tym czasie odciskamy je z wody
  • Do suszonych owoców dodajemy 5-6 łyżek wody z namoczonych owoców, 4 łyżki musu jabłkowego oraz cynamon
  • Miksujemy

Knedle:

  • Kaszę gryczaną i jaglaną wsypujemy do garnka
  • Dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy aż będą miękkie (około 20 minut) od czasu do czasu mieszając
  • Kaszę miksujemy na gładką masę,dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną
  • Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
  • Wystudzone ciasto porcjujemy na kulki wielkości dużej śliwki
  • Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni
  • Na środku umieszczamy śliwkę (bez pestki) lub połówkę i sklejamy tak, żeby nie było jej widać
  • Tak postępujemy z całym ciastem i pozostałymi śliwkami
  • W garnku gotujemy osoloną wodę
  • Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem
  • Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 min
  • Podgrzewamy sos
  • Odcedzamy knedle i polewamy ciepłym sosem
  • Posypujemy pokruszonymi migdałami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Mus jabłkowy

  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cynamon mielony (1 g)

Sos

  • Woda (50 ml)
  • Śliwka suszona (20 g)
  • Daktyl (20 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Knedle

  • Śliwka (świeża) (440 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Kasza gryczana niepalona (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Migdał (30 g)
  • Wanilia ekstrakt (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa czosnkowa na rosole

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >