fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8314e978-8c1e-4b1e-aadc-7f26e6b9fe17
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Przygotowanie

Mus jabłkowy:

  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
  • Wrzucamy je do garnka
  • Podlewamy odrobiną wody
  • Dusimy do rozpadnięcia
  • Dodajemy szczyptę cynamonu
  • Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę

Sos:

  • Daktyle i śliwki moczymy w gorącej wodzie (około 30 minut)
  • Po tym czasie odciskamy je z wody
  • Do suszonych owoców dodajemy 5-6 łyżek wody z namoczonych owoców, 4 łyżki musu jabłkowego oraz cynamon
  • Miksujemy

Knedle:

  • Kaszę gryczaną i jaglaną wsypujemy do garnka
  • Dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy aż będą miękkie (około 20 minut) od czasu do czasu mieszając
  • Kaszę miksujemy na gładką masę,dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną
  • Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
  • Wystudzone ciasto porcjujemy na kulki wielkości dużej śliwki
  • Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni
  • Na środku umieszczamy śliwkę (bez pestki) lub połówkę i sklejamy tak, żeby nie było jej widać
  • Tak postępujemy z całym ciastem i pozostałymi śliwkami
  • W garnku gotujemy osoloną wodę
  • Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem
  • Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 min
  • Podgrzewamy sos
  • Odcedzamy knedle i polewamy ciepłym sosem
  • Posypujemy pokruszonymi migdałami

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kasza jaglana (200 g)
  • Kasza gryczana niepalona (60 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
  • 8 świeżych lub mrożonych śliwek (440 g)
  • 2 łyżki migdałów (30 g)
  • 3 suszone, niesiarkowane śliwki (21 g)
  • 4 suszone daktyle (20 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Puree selerowo – gruszkowe

Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…

WIĘCEJ >