Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Przygotowanie
Mus jabłkowy:
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
- Wrzucamy je do garnka
- Podlewamy odrobiną wody
- Dusimy do rozpadnięcia
- Dodajemy szczyptę cynamonu
- Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę
Sos:
- Daktyle i śliwki moczymy w gorącej wodzie (około 30 minut)
- Po tym czasie odciskamy je z wody
- Do suszonych owoców dodajemy 5-6 łyżek wody z namoczonych owoców, 4 łyżki musu jabłkowego oraz cynamon
- Miksujemy
Knedle:
- Kaszę gryczaną i jaglaną wsypujemy do garnka
- Dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem
- Zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy aż będą miękkie (około 20 minut) od czasu do czasu mieszając
- Kaszę miksujemy na gładką masę,dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną
- Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
- Wystudzone ciasto porcjujemy na kulki wielkości dużej śliwki
- Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni
- Na środku umieszczamy śliwkę (bez pestki) lub połówkę i sklejamy tak, żeby nie było jej widać
- Tak postępujemy z całym ciastem i pozostałymi śliwkami
- W garnku gotujemy osoloną wodę
- Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem
- Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 min
- Podgrzewamy sos
- Odcedzamy knedle i polewamy ciepłym sosem
- Posypujemy pokruszonymi migdałami
Rady dietetyka
Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Autor
Lista składników
- Kasza jaglana (200 g)
- Kasza gryczana niepalona (60 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
- 8 świeżych lub mrożonych śliwek (440 g)
- 2 łyżki migdałów (30 g)
- 3 suszone, niesiarkowane śliwki (21 g)
- 4 suszone daktyle (20 g)
- 1 jabłko (180 g)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z jelenia z warzywami
Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…
WIĘCEJ >Mleko kokosowe – własnej roboty
Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…
WIĘCEJ >Puree selerowo – gruszkowe
Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…
WIĘCEJ >