fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-37

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Przygotowanie

Mus jabłkowy:

  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
  • Wrzucamy je do garnka
  • Podlewamy odrobiną wody
  • Dusimy do rozpadnięcia
  • Dodajemy szczyptę cynamonu
  • Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę

Sos:

  • Daktyle i śliwki moczymy w gorącej wodzie (około 30 minut)
  • Po tym czasie odciskamy je z wody
  • Do suszonych owoców dodajemy 5-6 łyżek wody z namoczonych owoców, 4 łyżki musu jabłkowego oraz cynamon
  • Miksujemy

Knedle:

  • Kaszę gryczaną i jaglaną wsypujemy do garnka
  • Dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy aż będą miękkie (około 20 minut) od czasu do czasu mieszając
  • Kaszę miksujemy na gładką masę,dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną
  • Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
  • Wystudzone ciasto porcjujemy na kulki wielkości dużej śliwki
  • Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni
  • Na środku umieszczamy śliwkę (bez pestki) lub połówkę i sklejamy tak, żeby nie było jej widać
  • Tak postępujemy z całym ciastem i pozostałymi śliwkami
  • W garnku gotujemy osoloną wodę
  • Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem
  • Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 min
  • Podgrzewamy sos
  • Odcedzamy knedle i polewamy ciepłym sosem
  • Posypujemy pokruszonymi migdałami

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kasza jaglana (200 g)
  • Kasza gryczana niepalona (60 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (5 g)
  • 8 świeżych lub mrożonych śliwek (440 g)
  • 2 łyżki migdałów (30 g)
  • 3 suszone, niesiarkowane śliwki (21 g)
  • 4 suszone daktyle (20 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – rybna

Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Schab z gotowaną marchewką

Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…

WIĘCEJ >