fbpx
logo
Szukaj
open close

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8314e978-8c1e-4b1e-aadc-7f26e6b9fe17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Przygotowanie

Mus jabłkowy:

  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
  • Wrzucamy je do garnka
  • Podlewamy odrobiną wody
  • Dusimy do rozpadnięcia
  • Dodajemy szczyptę cynamonu
  • Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę

Sos:

  • Daktyle i śliwki moczymy w gorącej wodzie (około 30 minut)
  • Po tym czasie odciskamy je z wody
  • Do suszonych owoców dodajemy 5-6 łyżek wody z namoczonych owoców, 4 łyżki musu jabłkowego oraz cynamon
  • Miksujemy

Knedle:

  • Kaszę gryczaną i jaglaną wsypujemy do garnka
  • Dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem
  • Zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy aż będą miękkie (około 20 minut) od czasu do czasu mieszając
  • Kaszę miksujemy na gładką masę,dodajemy wanilię, mąkę ziemniaczaną
  • Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
  • Wystudzone ciasto porcjujemy na kulki wielkości dużej śliwki
  • Każdą porcję rozpłaszczamy w dłoni
  • Na środku umieszczamy śliwkę (bez pestki) lub połówkę i sklejamy tak, żeby nie było jej widać
  • Tak postępujemy z całym ciastem i pozostałymi śliwkami
  • W garnku gotujemy osoloną wodę
  • Gotowe knedle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem
  • Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 5 min
  • Podgrzewamy sos
  • Odcedzamy knedle i polewamy ciepłym sosem
  • Posypujemy pokruszonymi migdałami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Mus jabłkowy

  • Jabłko (180 g)
  • Woda (100 ml)
  • Cynamon mielony (1 g)

Sos

  • Woda (50 ml)
  • Śliwka suszona (20 g)
  • Daktyl (20 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Knedle

  • Śliwka (świeża) (440 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Kasza gryczana niepalona (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Migdał (30 g)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >