fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1e4509f7-c56b-418d-999c-3c27c2ab33bc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

Przygotowanie

  • Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Orzechy grubo siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Na dnie tortownicy układamy śliwki przekrojoną stroną do dołu
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, wybijamy jaja, dolewamy jogurt i całość miksujemy na gładką masę
  • Cały czas miksując dosypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy
  • Do masy dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, po czym nakładamy ciasto na śliwki
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Śliwka (świeża) (250 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto jaglane z jabłkami

Orkisz i kaszę mielimy na proch (np. w blenderze) Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach do miski Do (…)

WIĘCEJ >

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu. Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na (…)

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >