fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1e4509f7-c56b-418d-999c-3c27c2ab33bc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

Przygotowanie

  • Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Orzechy grubo siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Na dnie tortownicy układamy śliwki przekrojoną stroną do dołu
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, wybijamy jaja, dolewamy jogurt i całość miksujemy na gładką masę
  • Cały czas miksując dosypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy
  • Do masy dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, po czym nakładamy ciasto na śliwki
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Śliwka (świeża) (250 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Egg coffee

Oddzielone dokładnie żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy słodzidło (jeśli używamy) i ubijamy mikserem jak kogel mogel. Gdy żółtka przebiorą jaśniejszy kolor i utworzą piankę, dodajemy łyżkę śmietanki kokosowej i dalej miksujemy. Zaparzamy kawę jak lubimy…

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut W tym czasie siekamy zieleninę Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość…

WIĘCEJ >

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (powinno być zwarte) Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę Pieczarki oczyszczamy…

WIĘCEJ >