fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1e4509f7-c56b-418d-999c-3c27c2ab33bc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto śliwkowo-pistacjowe

Przygotowanie

  • Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Orzechy grubo siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Na dnie tortownicy układamy śliwki przekrojoną stroną do dołu
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i mieszamy
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, wybijamy jaja, dolewamy jogurt i całość miksujemy na gładką masę
  • Cały czas miksując dosypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy
  • Do masy dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, po czym nakładamy ciasto na śliwki
  • Tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy tortownicę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Śliwka (świeża) (250 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek nowojorski

Do miski wsypujemy przyprawy (tymianek, oregano, paprykę i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i nacieramy z każdej strony przyprawami Następnie wkładamy mięso do lodówki na ok. 3 godz….

WIĘCEJ >

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć  Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki  Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski  Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut W tym czasie siekamy zieleninę Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość…

WIĘCEJ >

Polędwica z pastą awokado

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dolewamy połowę soku z limonki oraz tłuszcz i całość dokładnie…

WIĘCEJ >