Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Przygotowanie
- Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu.
- Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę.
- Kwadratową formę do pieczenia o boku około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto na spodzie.
- Podpiekamy ciasto 10 minut w piekarniku.
- Składniki na górną warstwę przekładamy do blendera i blendujemy krótko na gładką masę. Owocową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy dalej około 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto ostygnie. Przed spożyciem dekorujemy świeżym owocem kaki.
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 200-200 g.
Uwagi
Masa z owocu kaki zetnie się pod wpływem temperatury bez wykorzystania zagęstników ze względu na zawartość pektyn.
Autor
Lista składników
Spód
- 18 daktyli (90 g)
- 70 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek mąki kokosowej (60 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Górna warstwa
- 500 g purée z dojrzałego kaki (około 2 duże lub 3 mniejsze owoce, obrane i pozbawione liści)
- ½ szklanki śmietanki kokosowej (125 g)
- Sok z ⅓ pomarańczy (80 g)
- 1 łyżeczka wanilii (2 g)
- ¼ łyżeczki cynamonu (1 g)
- 1 szczypta mielonych goździków (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza gryczana z kurkami
Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy
WIĘCEJ >Roladki z bakłażana i twarogu
Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….
WIĘCEJ >