fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6eba8fa4-53eb-41dc-91f5-dc93d8cdb1ae-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Przygotowanie

  • Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu.
  • Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę.
  • Kwadratową formę do pieczenia o boku około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto na spodzie.
  • Podpiekamy ciasto 10 minut w piekarniku.
  • Składniki na górną warstwę przekładamy do blendera i blendujemy krótko na gładką masę. Owocową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy dalej około 35 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto ostygnie. Przed spożyciem dekorujemy świeżym owocem kaki.

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-200 g.

Uwagi

Masa z owocu kaki zetnie się pod wpływem temperatury bez wykorzystania zagęstników ze względu na zawartość pektyn.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 9
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód

  • 18 daktyli (90 g)
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek mąki kokosowej (60 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Górna warstwa

  • 500 g purée z dojrzałego kaki (około 2 duże lub 3 mniejsze owoce, obrane i pozbawione liści)
  • ½ szklanki śmietanki kokosowej (125 g)
  • Sok z ⅓ pomarańczy (80 g)
  • 1 łyżeczka wanilii (2 g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu (1 g)
  • 1 szczypta mielonych goździków (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Roladki z bakłażana i twarogu

Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….

WIĘCEJ >