fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6eba8fa4-53eb-41dc-91f5-dc93d8cdb1ae-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Banalnie proste ciasto z owocem kaki

Przygotowanie

  • Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu.
  • Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę.
  • Kwadratową formę do pieczenia o boku około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto na spodzie.
  • Podpiekamy ciasto 10 minut w piekarniku.
  • Składniki na górną warstwę przekładamy do blendera i blendujemy krótko na gładką masę. Owocową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy dalej około 35 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto ostygnie. Przed spożyciem dekorujemy świeżym owocem kaki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Masa z owocu kaki zetnie się pod wpływem temperatury bez wykorzystania zagęstników ze względu na zawartość pektyn.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

Spód

  • Daktyl (90 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Wiórki kokosowe (70 g)
  • Mąka kokosowa (60 g)

Górna warstwa

  • Kaki (persymona) (500 g)
  • Śmietanka kokosowa (125 g)
  • Sok z pomarańczy (80 g)
  • Wanilia ekstrakt (4 g)
  • Goździk mielony (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z cukinii i kurczaka

Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzewamy go. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy nożem. Wrzucamy cebulę i czosnek na olej i smażymy delikatnie przez około 5 minut. W trakcie posypujemy…

WIĘCEJ >

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki) Marchew i pietruszkę zmielić Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem Rozmaryn drobno…

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >