Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Przygotowanie
- Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu.
- Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę.
- Kwadratową formę do pieczenia o boku około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto na spodzie.
- Podpiekamy ciasto 10 minut w piekarniku.
- Składniki na górną warstwę przekładamy do blendera i blendujemy krótko na gładką masę. Owocową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy dalej około 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto ostygnie. Przed spożyciem dekorujemy świeżym owocem kaki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Masa z owocu kaki zetnie się pod wpływem temperatury bez wykorzystania zagęstników ze względu na zawartość pektyn.
Autor
Lista składników
Spód
- Daktyl (90 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Wiórki kokosowe (70 g)
- Mąka kokosowa (60 g)
Górna warstwa
- Kaki (persymona) (500 g)
- Śmietanka kokosowa (125 g)
- Sok z pomarańczy 100% (80 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Goździk mielony (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Szybkie gofry
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Jajka mieszamy z wiórkami i masłem. Wiórków dodajemy tyle aby konsystencja ciasta nie była za gęsta ani za rzadka – trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego, ale też nie zbita. Pieczemy gofry…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois
Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…
WIĘCEJ >Topinambur pieczony z warzywami
Topinambur obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Naczynie żaroodporne smarujemy naturalnym olejem kokosowym Przekładamy do niego topinambur, dodajemy warzywa, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, rozmaryn…
WIĘCEJ >