Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Banalnie proste ciasto z owocem kaki
Przygotowanie
- Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, na grzanie góra/dół bez funkcji termoobiegu.
- Daktyle namaczamy we wrzątku 15 minut. Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i blendujemy na dość gładką masę.
- Kwadratową formę do pieczenia o boku około 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i ugniatamy ciasto na spodzie.
- Podpiekamy ciasto 10 minut w piekarniku.
- Składniki na górną warstwę przekładamy do blendera i blendujemy krótko na gładką masę. Owocową masę przelewamy na podpieczony spód i pieczemy dalej około 35 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ciasto ostygnie. Przed spożyciem dekorujemy świeżym owocem kaki.
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 200-200 g.
Uwagi
Masa z owocu kaki zetnie się pod wpływem temperatury bez wykorzystania zagęstników ze względu na zawartość pektyn.
Autor
Lista składników
Spód
- 18 daktyli (90 g)
- 70 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek mąki kokosowej (60 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Górna warstwa
- 500 g purée z dojrzałego kaki (około 2 duże lub 3 mniejsze owoce, obrane i pozbawione liści)
- ½ szklanki śmietanki kokosowej (125 g)
- Sok z ⅓ pomarańczy (80 g)
- 1 łyżeczka wanilii (2 g)
- ¼ łyżeczki cynamonu (1 g)
- 1 szczypta mielonych goździków (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z jogurtem i z miętą
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Po ostudzeniu dodajemy posiekane listki świeżej mięty Podajemy
WIĘCEJ >Krem z dyni z okrasą z boczku
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową
Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…
WIĘCEJ >