Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz anchois i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż anchois rozpadnie się na kawałki)
- Dodajemy przyprawy (chili), przecier, ocet i wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby mięso zanurzyło się w sosie
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
- Po tym czasie dodajemy szparagi i wkładamy zapiekankę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Szparag (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sezam biały (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Czosnek granulowany (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron konjac ze szpinakiem
Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…
WIĘCEJ >Grillowane Halloumi
Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem
WIĘCEJ >Pasta brokułowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >Kociołek z dynią i karkówką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Mięso kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w…
WIĘCEJ >