fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz anchois i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż anchois rozpadnie się na kawałki)
  • Dodajemy przyprawy (chili), przecier, ocet i wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby mięso zanurzyło się w sosie
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po tym czasie dodajemy szparagi i wkładamy zapiekankę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (900 g)
  • Szparag (500 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Anchois (sardela) (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z orzechami nerkowca

Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski Dolewamy sos hoisin i wino, dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę folią, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut obracamy mięso na…

WIĘCEJ >

Kurczak z makaronem i kapustą

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…

WIĘCEJ >