Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Zapiekanka z kurczakiem i szparagami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz anchois i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż anchois rozpadnie się na kawałki)
- Dodajemy przyprawy (chili), przecier, ocet i wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby mięso zanurzyło się w sosie
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
- Po tym czasie dodajemy szparagi i wkładamy zapiekankę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Szparag (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sezam biały (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Czosnek granulowany (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kurczak curry z kokosem
Mięso i cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wykładamy pastę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy sos sojowy…
WIĘCEJ >Kurczak z fasolą i cynamonem
Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. Co ok. 1 godz. obracamy mięso na…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie ananasowym
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy połowę sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Ananasa odsączamy z zalewy (syrop zostawiamy) i kroimy na kawałki Cebulę kroimy w ćwiartki Pomidory kroimy…
WIĘCEJ >Żołądki w sosie koperkowo-pieczarkowym
Żołądki dokładnie oczyszczamy, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy Następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą i znów zagotowujemy Ponownie odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy sól i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu) Następnie…
WIĘCEJ >