fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1dea3b15-933f-4ed2-a458-7d28b2a1ad55
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z kurczakiem i szparagami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz anchois i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż anchois rozpadnie się na kawałki)
  • Dodajemy przyprawy (chili), przecier, ocet i wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby mięso zanurzyło się w sosie
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut
  • Po tym czasie dodajemy szparagi i wkładamy zapiekankę z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Szparag (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Grillowane Halloumi

Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Kociołek z dynią i karkówką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Mięso kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w…

WIĘCEJ >