fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie ananasowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4dcad9f-d20b-4b0e-9603-6e60566f18e3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie ananasowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Ananasa odsączamy z zalewy (syrop zostawiamy) i kroimy na kawałki
  • Cebulę kroimy w ćwiartki
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Czosnek z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, pomidory i czosnek z imbirem, dolewamy bulion, ocet oraz połowę syropu z ananasa i zagotowujemy
  • Do miski wlewamy pozostały sos sojowy, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu powstania gęstej „pasty”
  • Następnie dodajemy pastę na patelnię i dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Następnie obracamy mięso na drugą stronę, dodajemy ananasa i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy sos, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Danie możesz podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor (340 g)
  • Ananas w puszce (225 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz Wkładamy perliczkę Smażymy z obu stron po 3-5 minut Dodajemy…

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera Dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Ryba gotowana na parze z ziołami

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Rybę wkładamy do miski żaroodpornej, która zmieści się w naczyniu do gotowania na parze Do miski z imbirem wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy…

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >