Żołądki w sosie koperkowo-pieczarkowym
Żołądki w sosie koperkowo-pieczarkowym
Przygotowanie
- Żołądki dokładnie oczyszczamy, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy
- Następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą i znów zagotowujemy
- Ponownie odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy sól i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
- Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotujemy przez ok. 1,5 godz. (do miękkości)
- Ugotowane żołądki odcedzamy i kroimy na kawałki (w dowolny sposób)
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
- Koper drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy żołądki, pieczarki, koper oraz cebulę i całość podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Następnie dolewamy mleko i całość dusimy do miękkości (ok. 7-8 minut)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (300 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Pieczarka (świeża) (160 g)
- Koper (świeży) (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5…
WIĘCEJ >Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…
WIĘCEJ >Pudding z owocami
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…
WIĘCEJ >Owoce morza w warzywnym sosie
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza i mleko kokosowe Dusimy przez kolejne 10 minut, po czym podajemy
WIĘCEJ >