fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z wołowiny i pieczarek

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-235
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z wołowiny i pieczarek

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Na patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do zbrązowienia)
  • Z powrotem wrzucamy pieczarki z cebulą, dodajemy czosnek, pomidory, zieleninę i przyprawy (pieprz), dolewamy wino, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy
  • Z arkusza ciasta wykrywamy kawałek trochę większy od naczynia i kładziemy na wierzch, delikatnie dociskając brzegi widelcem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (210 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 ml)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowa

Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę

WIĘCEJ >

Kiełbasa zapiekana z warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Kiełbasę nacinamy na skos w 4-5 miejscach Ziemniaki obieramy i kroimy na pół Pomidorki kroimy na pół Paprykę kroimy w grubą kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Wszystkie warzywa…

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >