fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z wołowiny i pieczarek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c47d388c3-5334-44b5-be0a-4bbb62ba0990
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z wołowiny i pieczarek

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Na patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do zbrązowienia)
  • Z powrotem wrzucamy pieczarki z cebulą, dodajemy czosnek, pomidory, zieleninę i przyprawy (pieprz), dolewamy wino, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy
  • Z arkusza ciasta wykrywamy kawałek trochę większy od naczynia i kładziemy na wierzch, delikatnie dociskając brzegi widelcem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (500 g)
  • Wołowina łopatka (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (210 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 ml)
  • Ciasto francuskie (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Muffinki bananowe

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Nalać ciasto do foremek do połowy ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

WIĘCEJ >

Aromatyczny ryż z kurczakiem

Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso z kiełbasą i smażymy…

WIĘCEJ >

Jajka sadzone z fasolką szparagową

Gotujemy fasolkę szparagową przez ok. 15-20 minut W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy fasolkę Doprawiamy…

WIĘCEJ >