Zapiekanka z wołowiny i pieczarek
Zapiekanka z wołowiny i pieczarek
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Mięso kroimy w kostkę
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pieczarki z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Na patelnię wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do zbrązowienia)
- Z powrotem wrzucamy pieczarki z cebulą, dodajemy czosnek, pomidory, zieleninę i przyprawy (pieprz), dolewamy wino, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10-15 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy
- Z arkusza ciasta wykrywamy kawałek trochę większy od naczynia i kładziemy na wierzch, delikatnie dociskając brzegi widelcem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (500 g)
- Wołowina łopatka (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Cebula (210 g)
- Wino czerwone wytrawne (125 ml)
- Ciasto francuskie (75 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony Cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew…
WIĘCEJ >Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…
WIĘCEJ >Zapiekanka pomidorowo-serowa
Sos prowansalski Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w…
WIĘCEJ >