fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka pomidorowo-serowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-51
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka pomidorowo-serowa

Przygotowanie

Sos prowansalski

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy na patelnię i dusimy przez ok. 12-15 minut
  • Dodajemy cukier oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i blendujemy zawartość patelni na jednolitą konsystencję
  • Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem
  • Do naczynia wkładamy naleśnik, smarujemy sosem i posypujemy serem, następnie kładziemy kolejny naleśnik itd., tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami, aż do wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się sos z serem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut

Ciasto naleśnikowe

  • Białka ubijamy na sztywną pianę
  • Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Cały czas mieszając dosypujemy mąkę
  • Na koniec dodajemy białka oraz sól i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złoty kolor)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Sos prowansalski

  • Pomidor (400 g)
  • Ser Gouda (200 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Prawdziwe masło (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Ciasto naleśnikowe

  • Śmietana 18% (120 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Jajo białko (93 g)
  • Mąka pszenna (70 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Kukurydza z grilla

Zieleninę siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, chrzan oraz pieprz i dokładnie mieszamy Z folii aluminiowej wycinamy kwadraty takiej wielkości, aby zawinąć w nie kukurydzę Na środku każdego kwadratu folii kładziemy kolbę, smarujemy równomiernie…

WIĘCEJ >

Bagietka z szynką parmeńską i camembertem

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę skrapiamy tłuszczem Ser kroimy w plastry Na jednej połowie bagietki układamy sałatę, szynkę oraz ser i całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >