Zapiekanka pomidorowo-serowa
Zapiekanka pomidorowo-serowa
Przygotowanie
Sos prowansalski
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy na patelnię i dusimy przez ok. 12-15 minut
- Dodajemy cukier oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
- Następnie wyłączamy kuchenkę i blendujemy zawartość patelni na jednolitą konsystencję
- Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem
- Do naczynia wkładamy naleśnik, smarujemy sosem i posypujemy serem, następnie kładziemy kolejny naleśnik itd., tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami, aż do wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się sos z serem)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
Ciasto naleśnikowe
- Białka ubijamy na sztywną pianę
- Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Cały czas mieszając dosypujemy mąkę
- Na koniec dodajemy białka oraz sól i dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złoty kolor)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Opcjonalnie możesz posypać danie zieleniną np. szczypiorkiem.
Autor
Lista składników
Sos prowansalski
- Pomidor (400 g)
- Ser Gouda (200 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Masło (30 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Tymianek suszony (0.5 g)
Ciasto naleśnikowe
- Śmietana 18% (120 g)
- Jajo żółtko (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Jajo białko (93 g)
- Mąka orkiszowa (70 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.