fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka pomidorowo-serowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c70420dcf-c8a4-4be3-aee4-2be384ea08b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka pomidorowo-serowa

Przygotowanie

Sos prowansalski

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy na patelnię i dusimy przez ok. 12-15 minut
  • Dodajemy cukier oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i blendujemy zawartość patelni na jednolitą konsystencję
  • Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem
  • Do naczynia wkładamy naleśnik, smarujemy sosem i posypujemy serem, następnie kładziemy kolejny naleśnik itd., tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami, aż do wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się sos z serem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut

Ciasto naleśnikowe

  • Białka ubijamy na sztywną pianę
  • Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Cały czas mieszając dosypujemy mąkę
  • Na koniec dodajemy białka oraz sól i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złoty kolor)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Opcjonalnie możesz posypać danie zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Sos prowansalski

  • Pomidor (400 g)
  • Ser Gouda (200 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Ciasto naleśnikowe

  • Śmietana 18% (120 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Jajo białko (93 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – piesek

Z chleba wycinamy kółko i półkole na kształt ogonka Z sera żółtego wycinamy kółko Pomidorka i pieczarkę kroimy na pół Z parmezanu odrywamy mały kawałek Z ogórka wycinamy paski na kształt uszek Z oliwek wycinamy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon oraz kakao i mieszamy

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >