fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka pomidorowo-serowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-51
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka pomidorowo-serowa

Przygotowanie

Sos prowansalski

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy na patelnię i dusimy przez ok. 12-15 minut
  • Dodajemy cukier oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i blendujemy zawartość patelni na jednolitą konsystencję
  • Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem
  • Do naczynia wkładamy naleśnik, smarujemy sosem i posypujemy serem, następnie kładziemy kolejny naleśnik itd., tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami, aż do wyczerpania (na wierzchu powinien znaleźć się sos z serem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut

Ciasto naleśnikowe

  • Białka ubijamy na sztywną pianę
  • Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Cały czas mieszając dosypujemy mąkę
  • Na koniec dodajemy białka oraz sól i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (na złoty kolor)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Sos prowansalski

  • Pomidor (400 g)
  • Ser Gouda (200 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)

Ciasto naleśnikowe

  • Śmietana 18% (120 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Jajo białko (93 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami Następnie plastry bakłażanów układamy na metalowy grill w piekarniku i pieczemy przez ok. 10…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z kurczakiem po hindusku

Mięso kroimy w kostkę (lub w paski) i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz przyprawy (sól, pieprz i paprykę słodką) i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8…

WIĘCEJ >

Napój z mango

Mango obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >