Zapiekanka gryczana
Zapiekanka gryczana
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
- Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego.
- Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę pomidora.
- Wszystko mieszamy razem do całkowitego rozpuszczenia masła, następnie wbijamy dwa jajka i ponownie wszystko łączymy.
- Posypujemy kaszę solą i wkładamy do piekarnika. Po 35 minutach danie jest gotowe.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 4 łyżki suchej kaszy gryczanej niepalonej (60 g)
- ½ dużego pomidora (85 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami
Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.
WIĘCEJ >Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >