fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka gryczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f5dd352-274a-439b-a0e2-7a4ef90d8018
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka gryczana

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
  • Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego.
  • Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę pomidora.
  • Wszystko mieszamy razem do całkowitego rozpuszczenia masła, następnie wbijamy dwa jajka i ponownie wszystko łączymy.
  • Posypujemy kaszę solą i wkładamy do piekarnika. Po 35 minutach danie jest gotowe. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 łyżki suchej kaszy gryczanej niepalonej (60 g)
  • ½ dużego pomidora (85 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >