fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka gryczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5f5dd352-274a-439b-a0e2-7a4ef90d8018

Zapiekanka gryczana

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
  • Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego.
  • Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę pomidora.
  • Wszystko mieszamy razem do całkowitego rozpuszczenia masła, następnie wbijamy dwa jajka i ponownie wszystko łączymy.
  • Posypujemy kaszę solą i wkładamy do piekarnika. Po 35 minutach danie jest gotowe. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 łyżki suchej kaszy gryczanej niepalonej (60 g)
  • ½ dużego pomidora (85 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem i pomarańczami

Marchew obieramy ze skórki a następnie obieramy dalej, żeby uzyskać wstążki Pomidorki kroimy na ćwiartki Ser kroimy w paski lub kostkę Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Na talerzu kładziemy rukolę i roszponkę Dodajemy pomidorki…

WIĘCEJ >

Potrawka z bakłażana

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >