Zapiekanka gryczana
Zapiekanka gryczana
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
- Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego.
- Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę pomidora.
- Wszystko mieszamy razem do całkowitego rozpuszczenia masła, następnie wbijamy dwa jajka i ponownie wszystko łączymy.
- Posypujemy kaszę solą i wkładamy do piekarnika. Po 35 minutach danie jest gotowe.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Pomidor (świeży) (85 g)
- Kasza gryczana niepalona (60 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Boczek z dzika z kaszą i kapustą
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >Gulasz wołowy AIP
Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….
WIĘCEJ >